餐廳: 黃珍珍泰國菜館
資訊:

2019-01-16 191 瀏覽
泰國菜式味道甜甜酸酸又辣辣地咁, 係是我最喜愛吃的異國菜式之一. 最近就同一班朋友一行十幾人黎到九龍城一間家傳戶曉的泰國餐廳食圍餐. 聽講餐廳的廚師係正宗的泰國人, 而且餐廳每次都會從泰國挑選上等食材、配料、醬料空運抵港,所以呢到啲菜式都係好正統的泰國味道! 柚子沙律  大量的金柚拆肉成碎粒,拌入紅葱頭、 魚露、青檸汁,椰糖以及椰青絲等等材料。柚子粒汁多清甜,咬下爆汁感覺甚過癮;魚露、青檸汁為沙律增加味道層次,清新酸味中又帶有絲絲的椰糖甜味。而沙律上的椰青絲,聽講是選用左新鮮椰子刮絲再烘乾再切絲,所以口感爽爽地,感覺都唔錯。 香辣海中霸伴青芒果絲  香辣海中霸伴青芒果絲是黃珍珍泰國菜館的經典名菜。大廚選用的是泰國的「紅寶石魚」,此魚體大但肉質肥美,炸後依然滑嫩。魚塊經猛火香炸,脆酥香口不油膩;混入紅葱頭、香茅、指天椒絲及黃珍珍秘製辣椒膏的青芒果絲,酸、甜、香、辣味在口腔裡有序地散發出來。 什錦串燒沙爹 (豬牛雞)  肉類先以黃薑粉、咖喱粉、胡椒粉、豉油、魚露和糖等調味料醃到入哂味,再去骨切成小塊,用竹簽串起,然後放在爐火上慢慢烘燒。大廚掌握火候得剛剛好,肉塊燒得內熟外層少少了焦香,

柚子沙律

香辣海中霸伴青芒果絲

什錦串燒沙爹 (豬牛雞)

肉類先以黃薑粉、咖喱粉、胡椒粉、豉油、魚露和糖等調味料醃到入哂味,再去骨切成小塊,用竹簽串起,然後放在爐火上慢慢烘燒。大廚掌握火候得剛剛好,肉塊燒得內熟外層少少了焦香,內裡肉汁豐富,非常吸引。在肉串上淋上特製的沙嗲醬,令串燒味道更加升華。而醬汁加入左黃咖喱、椰汁、花生碎、糖、鹽等等製成,入口花生味濃郁,椰汁添清香,黃咖喱惹味,非常香非常好味。

珍珍讚火焰燒雞

「珍珍讚火焰燒雞」賣相非常吸引,上枱嘩聲四起。用左「走地雞」為原材料,以泰式香料醃好,先煮後炸,然後垂直豎在圓柱上。上枱時,侍應先淋上酒然後點火燃燒雞隻,藍藍的火焰包圍着雞身,極具視覺震撼力,熱力更把雞肉的香氣逼出來,令人垂涎。當大家都影完相後,隻雞會拎返入廚房斬件上碟。一口咬落雞肉,皮脆肉嫩,而且滿口肉汁,仲有香濃的酒香味。盤內的酸甜汁,味道酸酸甜甜很醒胃。除左雞肉外,仲有洋蔥、三色椒、車厘茄、菠蘿等等蔬果,有肉又有菜,唔使咁寡。

M6級咖喱炒蟹

選用左M6級大肉蟹,蟹肉結實鮮味突出。而秘製咖喱汁材料除左常用的香料、洋蔥、薑、葱、芹菜外,仲加入左蟹膏一起煮,起畫龍點睛作用。而咖哩香辣惹味中亦帶有陣陣難以形容的鮮味。而配上的法包亦非常不錯,外脆肉鬆軟。再點上香濃惹味的咖喱汁,配搭一絕,令人停不了口,個個都把咖喱汁清得乾乾淨淨。

酸辣海鮮湯

酸辣海鮮湯望落去好似好清咁,但飲落味道酸酸辣辣咁非常醒胃。而且因為加入左多種海鮮(包括:蝦、青口、魚柳、肉蟹、魷魚等等),所以海鮮味好重好鮮。除左海鮮,湯裡仲加入大量南薑、香茅、金不換、魚露、紅葱頭、檸檬葉和乾辣椒等等材料,泰式風味非常濃厚。

馬拉盞通菜
 選用左泰國直送的通菜,而馬拉盞是餐廳特製的,辣得來香,香得來惹味。炒通菜火候亦掌握得非常好,通菜爽脆,馬拉盞入味,好味。

原個菠蘿炒飯
 新鮮菠蘿開邊起肉切粒用來炒飯,菠蘿的天然甜味滲入飯粒中,香甜清新,增添唔少美味。除左菠蘿,炒飯仲加入左魚露、蛋、黃薑粉、腰果、肉鬆、臘腸、葡萄干和青豆等等,材料豐富,口感有軟有硬層次豐富。而本身飯粒炒得乾爽,粒粒分明,唔會油淋淋。

甜品拼盤
 包括有椰青糕、椰汁西米糕、芋頭西米糕、斑蘭西米糕、芝麻西米糕 和香芒糯米糍。
而我就只係試左椰青糕 同埋 香芒糯米糍。椰青糕用左新鮮椰青肉同埋椰青水整,所以味道比較清新,淡淡椰香;而香芒糯米糍,就比較味道香甜啲。中間的餡是用左熟透的芒果肉,所以比較香甜。外層的糯米皮比較薄身,口感質感較軟,令人停不了口。
用餐優惠
試食活動