2019-11-29 1555 瀏覽
天氣開始凍,又係時候約三五知己出黎聚一聚,班麻煩友一d話要邊爐,一d又話要雞煲,我就一句車埋去話:Why not both?最後搵左e間系天文台道既尚上下夏既養生雞煲火窩。老友大多數係尖咀,佐敦返工,所以都算就腳,未去到門口已經排晒長龍,好彩book左位,人齊直入。 凍凍地,要整個小食暖暖胃,試左個糖心皮蛋豆腐同埋個滷水鴨舌。感覺幾好,鴨舌有好傳統果種滷水味,皮蛋係堅糖心會漏果隻但戲肉真係個雞煲,d 人成日話雞煲雞煲,一定係d雞最好食,我個人覺得如果無左d洋蔥,蒜頭,薑,酒,辣醬既濃郁味道,雞煲根本就無靈魂。所以我會先食配料後食雞,要讚既係配料好入味,辣味屬於快退形,所以就算唔食得好辣都應該頂得住,但原來雞都唔野小,佢好滑,好入味,最重要係無咩碎骨,所以評價甚高,會返食。咁雞煲完就當然要打埋個邊爐啦,基本上d肉呀,丸呀都好好食,食火鍋手切肥牛係必點,牛味濃郁且口感一流,大大碟十分超值有重點推介既係響鈴同魚片,響鈴黎到既時候係熱同脆既,真係自家製 魚片新鮮彈牙,感覺好似係中山脆肉鯇,真係堅好食,唔夠飽再追加左個薯粉和烏冬,薯粉索晒D汁,十分惹味。每人都係200左右,好味,抵食。

每人都係200左右,好味,抵食。