2024-01-15
之前試過銅鑼灣嘅牡蠣小屋感覺認真唔錯,今次去咗佢哋新開無耐嘅姊妹店炭兎,主打以備長炭烤嘅爐端燒,喺香港真係較為少見🧡• 鐵盒燒生蠔 $240/6pcs 追加芝士+$48/3pcs店家招牌鐵盒生蠔,燒過依然脹卜卜,不過就偏熟咗少少,略嫌未夠鮮嫩。額外追加咗份芝士,店員會喺食客面前將熱溶芝士加上生蠔,令整體再多份鹹香同層次感🫶🏻• 炙燒和牛卡爾帕喬 $188和牛片表面經過炙燒,所以食落會感受到微微脆口,中心則依然係半生熟,較有咬口,唧少少檸檬汁更加開胃🥰• 鐵板明太子芝士玉子燒 $108嫩滑玉子燒內裡包住滿滿嘅明太子同拉絲芝士,味道十分融和✨• 山芋明太子鐵板燒 $78第一次食山芋做嘅鐵板燒,口感幾特別,配料有啲八爪魚粒粒🐙• 鰯魚拌明太子 $118即叫即燒原條鰯魚,充滿炭燒香氣,再配上燒明太子,同平時生食嘅感覺截然不同,但兩者就未算好夾😗• 蒜香辣椒牡蠣八爪魚 $118至於主食就叫咗意粉,調味做得唔錯,夠重蒜香同辣味,會令人一啖接一啖食上癮😚• 湯底燒冬菇 $45• 糸島 甘夏の酒 $68
• 炙燒和牛卡爾帕喬 $188
• 鐵板明太子芝士玉子燒 $108
嫩滑玉子燒內裡包住滿滿嘅明太子同拉絲芝士,味道十分融和✨
• 山芋明太子鐵板燒 $78
第一次食山芋做嘅鐵板燒,口感幾特別,配料有啲八爪魚粒粒🐙
• 鰯魚拌明太子 $118
• 蒜香辣椒牡蠣八爪魚 $118