2018-12-30
有一日睇左個印度嘅節目,朋友恥笑我從來都未食過印度餐,講真我對印度餐嘅了解只限於food court ,從來都未去過一間印度菜餐廳吃過印度餐,我唔憤氣所以就想Openrice度搵下有咩靚靚哋嘅印度菜可以試,見到呢間啲相唔差,一於就約咗朋友嚟呢度食,丟下胖蕉老公。一嚟到店員都係講英文,所以點菜都係用英文去點,好彩佢哋都有中文餐牌,但係佢嘅餐牌太多選擇,有啲眼花撩亂。驟眼見到好多外國人同中國同胞,香港人都係佔30%左右。首先枱面會發現有三種醬料和一支要付費嘅礦泉水,如果不要礦泉水,其實他們會有其他水。三種醬料貌似很辣,有一隻就丁點辣,一隻就中級,一隻就食不到了,因太辣!第一次食印度菜,先知道原來佢哋都係一碟碟或者一兜兜,當然都知道要點咖喱,同一定要配薄餅,所以我們當然都要入鄉隨俗。先來了一個小吃,是像一個擀麵棒盛住的小吃,看起來像輕又脆,不是,是內涵豐富,香料、薯仔一起炸的,表面一層脆口,又香味道不重不會辛辣帶點鹹。芝士薄餅很鬆軟,質感有點像麵包,帶有點點芝士香,表面有點脆身,裏面有一層類似是芝士,但不會很膩,有點咖哩吃真的很配,就好似我們中國人食白飯一樣。點了一款咖喱,由於不懂那一個比較
點了一款咖喱,由於不懂那一個比較好吃,就點了一個比較熟悉嘅秋葵咖喱,呢款秋葵咖喱是不辣的,帶有香料的味道而且鹹鹹的,吃了一啖會上癮,沾薄餅吃更好。很好奇為什麼秋葵咖喱是把秋葵切到一粒粒,但沒有秋葵平常的潺潺?是怎樣煮到的?