2018-12-14 25 瀏覽
古早牛肉麵,我相信係一間你唔會帶住失望嘅心情走出門口嘅食店。先講食店內部裝修,到處都滿佈富台灣色彩嘅點綴,例如有由具民國色彩嘅獎卷合併而成嘅掛飾,同寫滿繁體中文字的海報,你會好似置身於台灣食店一般。單是環境,已經令食客帶嚟享受。食物質素,可以話係比環境做得更出色。我叫左一碗半筋半肉牛肉麵,飲珍珠奶茶。每碗份量足夠,絕無講笑,我相信男士食都夠飽。每碗有三大嚿紅燒牛肉,三至四條牛筋。食店無諗住只係以量取勝,食物質素更勝一籌。牛肉又腍又炆得入味。持平講句,如果食開重口味嘅,會覺得無得輸;食得清淡嘅,可能就會覺得就濃左少少。牛筋就更加唔講得笑,嗰種軟腍適中嘅極至,加上非常入味。至於麵,同樣做得好,食落唔會太林,又唔會太硬,好在口感。每口麵都有牛肉湯掛住,係唔容易做到。

2018-11-25
  • 招牌半筋半肉湯麵