2022-09-18 1724 瀏覽
同朋友到塘福沙灘玩直立版,上晝玩完,下晝已經攰,索性在附近餐廳食一個悠長嘅午餐。在塘福沙灘的士站對面,The Gallery 坐低,先叫啤酒、飲品及dips. Mixed Dips 有兩塊大大塊並且熱辣辣的麵包,及各種不同類型 dips ,及有沙律在旁。唔好以為玩完肚餓,就乜都覺得好食。事實上,係我實在太欣賞他熱辣辣的麵包,而且自己向來喜歡hummus及dips 沾醬食麵包法,所以食得開心及滿足。分量都算多的。之後,加追pita bread 及hummus! 今次碟hummus 仲大碟,好正呀!依家先叫個Main, 叫了12oz Sirloin, medium rare. 牛扒上菜的時候,就是一件牛扒放在一個碟上,薯條及沙律另外碟上。冇花冇假,只有一件12oz 牛扒在一個白色碟上,賣相相當樸實!牛扒肉汁豐富,只是用鹽及黑椒調味。大廚Dave在火爐用大火封住肉汁,把肉汁牢牢的鎖着,而內裏肉質赤紅鮮嫩。牛扒只用基本鹽巴及黑椒調味,就是最能把牛肉本身的味道帶出。不需要奢華的賣相,不需要其他嘅醬汁配料,就只有真材實料及有十足信心的食材才會這樣處理牛肉。如果大家一班人,如果又食牛的,來到塘福,
如果大家一班人,如果又食牛的,來到塘福,就不妨來The Gallery , 來到The Gallery, 就請務必試吓他們的牛扒,由大廚親自專業及專注主理。
最後我們仲多叫了粟米片配牛油果醬。可能因為出汗太多,身體想要咸野補充,很想叫這些脆脆的。
老板即大廚很好人,午餐時段過後,客人少了,跟我閒談幾句,知我們首到塘福玩水,還送我們甜品。細細粒chocolate mousses cake但 勁好味囉!唔會太甜太漏!
The Gallery 仲有紀念品買,有T shirt, cap 帽,及超級勁辣的hot sauce! Cap帽只有紅色, T恤有多個顏色,在我身上是pink粉色的大碼。Tee 上有塘福及辣椒🌶️做logo,既攪笑又地道,但又幾好睇喎。

其實很敬佩一些外國人,包括此店店主。已經把香港當作自己的家,在香港落地生根,亳無懸念。希望此店生意興隆,越做越旺。
甜品甜蜜蜜
粟米片牛油果醬tortilla    Guacamole