中午約咗朋友出旺角食飯,時間有限,近近哋去咗朗豪坊搵食。之前喺商場屹立多年嘅老麥竟然執咗,仲開咗間新餐廳「THE PONT」。餐廳門面好靚,係一個秘密花園嘅入口🌸,不過好特別嘅係另一邊廂係髮型屋。入到餐廳入面先發現原來面積好大,呢度每一個角落都係打卡位📸,但佢並唔係少女粉紅系好俗嗰種,反而有啲森林樹木嘅清新感覺🌳,加上座位闊落,坐得舒服。餐廳設有午市套餐,價錢唔算貴喎,幾十蚊有交易,平過唔少樓上Cafe☕️。午餐有六款選擇,如果唔啱食,可以散嗌,其實都只係爭杯嘢飲。西京燒三文魚($108),呢個係木盤料理Tray Menu,即係一份豐富啲嘅套餐🍱,內容包括主食、牛角包窩夫同埋湯或沙律。是日餐湯係南瓜忌廉湯🎃,味道幾濃,南瓜清甜。燒三文魚柳幾大件🐟,外層燒至微微脆,帶麵豉醬嘅香氣,魚肉嫩滑,一啲都唔腥。底部墊咗菠菜苗沙律🥗,整體係唔錯嘅配搭。意大利芝士牛角窩夫,跟餐嘅窩夫係半份🥐,少少哋啱啱好。窩夫上面係Tiramisu,馬斯卡邦芝士軟滑,咖啡香恰到好處☕️,而甜窩夫本身都好食。日式温泉蛋腩肉有機糙米飯($78),🍚糙米飯嘅味道同口感都非常出色。日式醬油鹹香突出,再配埋溫泉蛋🍳,濕度得宜,令
意大利芝士牛角窩夫
日式温泉蛋腩肉有機糙米飯
日式温泉蛋腩肉有機糙米飯($78),🍚糙米飯嘅味道同口感都非常出色。日式醬油鹹香突出,再配埋溫泉蛋🍳,濕度得宜,令米粒唔乾身。🐷厚切豬腩肉有四件,肉質夠綿,但肥膏偏重。
暖心蘋果撻配雲尼拿雪糕
暖心蘋果撻配雲尼拿雪糕($58),🍎蘋果撻真材實料,面頭有一塊蘋果乾,而下低就係醃咗味嘅蘋果肉,打到好蓉,帶少少肉桂香。撻皮好薄,似餅乾,蘋果部份暖暖哋,同雪糕形成對比🍨。
意大利軟芝士咖啡酒忌廉
意大利軟芝士咖啡酒忌廉($48),呢個甜品好特別,第一次見。外層一塊塊嘅有啲似蛋白脆餅,而內裡係軟芝士咖啡酒忌廉🥂,即係提拉米蘇嘅餡,但就咁食有啲溜。不過好彩加咗藍莓醬,酸酸哋,有中和嘅作用。
凍香茅檸檬特飲
飲品方面,午餐免費附送凍香茅檸檬特飲🍋,我覺得飲落似鹹檸檬梳打,味道簡簡單單,幾清爽。
總括嚟講,呢間餐廳好高質,佢唔係得個樣嘅打卡店,食物出品色香味俱全,而且仲要性價比高!綜合各方面THE PONT值得推介同再三到訪🌹✨。
意大利芝士牛角窩夫