2021-08-03 917 瀏覽
星期日同小朋友去完附近嘅玩具街行下午餐當然要搵最出名嘅食店等位就預左了,前面有6組客人等緊雖然好忙,但店員都非常友善隔離間xx師兄仲多人等左20幾分鐘左右,終於到我地了我地2大2小朋友去食,因為小朋友唔食得辣,所以可以揀嘅野食好少選擇叫左個我最喜愛的咖央多士,冬瓜龍眼冰同班蘭椰汁冰兩杯野飲都係正常水準至於多士,原本有諗過點佢嘅鴛鴦燒面包(入面有厚切牛油加咖央醬)由於覺得太肥膩都係放棄左可能好耐冇食咖央嘅關係,覺得個醬特別好食非常厚嘅醬,好濃郁嘅咖央同埋甜味多士外脆內軟,但我比較喜歡軟身的,下次叫佢烘少啲時間先~為小朋友叫嘅怡保雞絲湯河,個湯清清地又有蝦又有雞絲仲有魚蛋,份量十足,叫完先發現可以轉粉麵種類,下次想試下老鼠粉兩個大人share嘅叻沙米線因為食慣左某某連鎖店嘅叻沙,同呢間比,用料好多都唔同可能係馬來西亞風味,由個辣汁開始味道冇咁椰香,同埋呢個辣度我自己有啲食唔到唔知可唔可以叫少少辣呢。。。呢間嘅叻沙冇花生碎,冇雞蛋冇蝦,冇芽菜但係就有用魚蓉熬出黎嘅湯底,酸酸辣辣咁材料有菠蘿、青瓜、生菜、紅洋蔥、辣椒、薄荷葉同埋蝦膏食落除左酸辣,有少少腥味,但唔太明顯食左1小碗已經頂唔順佢嘅辣
星期日同小朋友去完附近嘅玩具街行下
午餐當然要搵最出名嘅食店
等位就預左了,前面有6組客人等緊
雖然好忙,但店員都非常友善
隔離間xx師兄仲多人
等左20幾分鐘左右,終於到我地了

叫左個我最喜愛的咖央多士,冬瓜龍眼冰同班蘭椰汁冰
兩杯野飲都係正常水準
由於覺得太肥膩都係放棄左
可能好耐冇食咖央嘅關係,覺得個醬特別好食
非常厚嘅醬,好濃郁嘅咖央同埋甜味
多士外脆內軟,但我比較喜歡軟身的,下次叫佢烘少啲時間先~
咖央多士

為小朋友叫嘅怡保雞絲湯河,個湯清清地
怡保雞絲湯河

兩個大人share嘅叻沙米線
因為食慣左某某連鎖店嘅叻沙,同呢間比,用料好多都唔同
唔知可唔可以叫少少辣呢。。。
呢間嘅叻沙冇花生碎,冇雞蛋冇蝦,冇芽菜
但係就有用魚蓉熬出黎嘅湯底,酸酸辣辣咁
材料有菠蘿、青瓜、生菜、紅洋蔥、辣椒、薄荷葉同埋蝦膏
食落除左酸辣,有少少腥味,但唔太明顯

食左1小碗已經頂唔順佢嘅辣度,可能平時唔係好食得辣
下次再黎嘅話,記得要問下店員可唔可以少辣,因為實在好多野食都係辣嘅
值得一讚呢度雖然長期都好忙,但店員姨姨服務態度幾好,又問下我地嘅小朋友食得飽唔飽,叫佢地小心送餐之類嘅說話
性價比非常高,不論邊間分店,都一定會再幫襯
叻沙米線
2021-08-01