2010-08-23 2866 瀏覽
請大家多多指教。今日同朋友去咗試貴德宮皇廷素宴,印象不錯。平時都鍾意食素食材,但係都好少揾到心水素菜館,不過呢度唔錯,因為煮法及食材有新派元素,做法亦感覺很健康。呢度做prefix menu,唔駛自已點菜,形式有點像私房菜。本身冇訂枱,但咁啱有位,我哋今晚餐單有十度菜,如下:1. 沙律拼盤: 用料包括青瓜,柚子及其他,醬汁用上上海麻醬風格,感覺清新。另拼寿司卷(OK)及素午餐肉(多咗囉)。2. 點心: 糯米燒賣和豆蓉素翅餃。前者較淡口,後者很好味。3. 照燒釀茄子: 茄子中鬨釀入素肉,味道香口, 以日式燒汁照燒處理。4. 酥炸黃金球: 一般炸蝦球的做法,中間釀着素雞,賣相吸引,味道一流。5. 芝士年糕: 做法特別,可惜味道一般,年糕太乾及太硬。6. 鮮果咕嚕炒年糕: 甜甜酸酸,加上清香龍眼肉及炸脆了的麵筋,味道層次分明,好好味!7. 姬松茸合掌瓜八寶湯: 清潤可口,值得推介。8. 咖哩雜菜: 咖哩有椰香,味道又不會太濃,食材用西蘭花,薯仔,素牛腩及腐皮等等。配上香濃十穀飯及蒜蓉飽。9. 上湯蘿蔔浸時蔬: 蘿蔔冇渣而且入味。10. 甜品: 合桃糊及桂花糕,甜度
請大家多多指教。

5. 芝士年糕: 做法特別,可惜味道一般,年糕太乾及太硬。
7. 姬松茸合掌瓜八寶湯: 清潤可口,值得推介。
9. 上湯蘿蔔浸時蔬: 蘿蔔冇渣而且入味。
10. 甜品: 合桃糊及桂花糕,甜度適中。

總結: 份量十足,其實食到第8味已經飽,而且味道也很佳。雖然食材是很便宜的東西,但以每人平均二百元來說,我覺得很豐富及有水準,會介紹給其他朋友。
沙律拼盤
點心