2020-10-15 723 瀏覽
三天前,食飽晚飯後,男朋友介紹一間位於銅鑼灣嘅雞蛋仔。相信雞蛋仔係大家香港人嘅集體回憶,應該冇一個喺土生土長嘅香港人會質疑。 我哋今次所叫嘅係蘋果批雞蛋仔。味道方面,蘋果批味好出, 食到真正嘅蘋果味,食落有一粒一粒嘅蘋果果蓉。味道好濃厚,唔係hea你。想值得一讚係個雞蛋仔外殻脆皮,好有口感,慢慢食,會喺個口同蘋果果蓉溶化。同埋口感好有咬口!依一點並唔係間間都做到!好有驚喜!再想講一講個包裝,佢地唔係用普通牛油紙袋包住。以前我地細細個,屋企人買俾我地食雞蛋仔都係用黃色牛油袋包住雞蛋仔,好有回憶。但係依家咩野都講衞生,再用牛油紙袋包住有兩個缺點,一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!二: 放得耐會容易出水氣,影響食物嘅質感。依一間鋪頭所用嘅係一個硬紙盒,令食客非常”eating friendly”! 同埋我地可以完全不需要用手接觸雞蛋仔,直接用口咬!等待食物嘅時間可以接受,店員都好有禮貌!但有一點需要改善嘅係,店員收完錢就直接去整雞蛋仔,無錯佢係冇接觸到食物,但依家咩都講衞生,喺處理食物前先消毒或戴上手套再處理食物,食客食得開心又放心!!!!!

一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!
二: 放得耐會容易出水氣,影響食物嘅質感。

等待食物嘅時間可以接受,店員都好有禮貌!
蘋果批雞蛋仔
蘋果批雞蛋仔