2018-11-20
今日去左一個好有主題ge餐廳,叫麵麵。一入去舖頭就好似置身於漁船之中,連頭頂的燈飾都好似個漁網咁,好有趣。聽左店員嘅介紹,店舖以自家的魚麵作主打,所以今日就叫左個海膽手工拌麵黎試一試。上枱的海膽份量好足又肥美,而且味道鮮甜,價錢都唔算貴,Set Dinner只需$138,就可以食到一大塊新鮮海膽!而拌麵的魚麵就用左粗魚麵,店員解釋粗麵的麵粉含量較幼魚麵多,所以比較容易吸附醬汁,做拌麵一流!食落粗麵口感較腍,加上鮮磨的山葵和醬油,鮮香中帶小小刺激,非常好吃😋另外佢嘅配菜都好有心思,有加左海苔ge薯蓉,感覺更清新;中間係柚子醋黑木耳,酸酸甜甜非常開胃;最左邊係浸過梅汁ge去皮番茄仔,味道清甜!店長亦都非常友善,俾我嘗試左佢地自家製嘅辣椒醬。辣椒主要係由魚肉及蝦干混合而成,不算太辣,亦有海鮮嘅鮮味,用黎撈粗魚麵,非常惹味!好想買一樽返屋企🤣呢間係一間好用心的小店,非常值得推介!
呢間係一間好用心的小店,非常值得推介!