2019-11-18 134 瀏覽
好掛住日本,好想去旅行,決定食日本餐頂住先。餐廳坐得舒服,侍應主動多次加水。我同朋友們叫了2個set,再叫2個小食。牛肉壽喜燒$116壽喜燒好豐富啊,除了牛肉壽喜,還有一個茶碗蒸,一粒生雞蛋,和青瓜積物。壽喜燒湯底甜甜的好好送飯,有好多配餐,牛肉對於我來說略肥。我地將牛肉煮熟後撈蛋汁食另一番風味。而我覺得茶碗蒸好滑,有蝦肉冬菇,好好食。咖哩吉列豬扒飯$108吉列豬扒的炸粉不會過多,脆口,而豬扒依然鬆軟多肉汁,不錯不錯。甜咖哩對於我來說剛剛好,朋友喜歡食辣,佢就過得麻麻地。蟹肉蟹膏玉子燒$86蟹肉蟹膏好新鮮好足料,漏晒出黎咁。而玉子即做,剪得剛剛好,還是軟軟的,不會煎得過熟或太生。一入口,蟹膏味道濃郁,好正,好食到蟹既鮮味。鐵板燒鹿兒島A4和牛$108我地坐左系鐵板燒開放式廚房附近,雖然油煙也不少,但聽到鐵板燒啪啪聲好香,忍不住叫一個鐵板燒試下。呢個鹿兒島A4和牛份量不算多,但燒得剛好。可以見到表面微微金黃, 大概七成熟 ,肉質嫩滑, 好多肉汁。而且加埋蒜片一齊燒 ,好香!
我同朋友們叫了2個set,再叫2個小食。

牛肉壽喜燒$116
而我覺得茶碗蒸好滑,有蝦肉冬菇,好好食。

咖哩吉列豬扒飯$108

蟹肉蟹膏玉子燒$86