2017-04-22 629 瀏覽
公司同事每月出糧都約好去謝斐道的鉄人旨花,佢地話:做得甘辛苦,出左糧梗係食返d好野孝敬下自己,次次都有叫埋我,但我問食乜?佢地話吾知,總之是好嘢,由廚師師傅決定,當天有乜新鮮食材,就用來為我們發辦。每次食完都讚不絕口話好食,講到我心癢癢,今晚一於跟去見識一下吧!餐牌有寫有前菜、刺身、燒物、壽司、湯等等,但用乜材料就由廚師決定。首先食前菜,有卷物、漬物和沙律。龍蝦刺身:一梳梳晶瑩剔透的龍蝦肉,非常鮮甜又彈牙👍食的時候,見到龍蝦頭還有少少郁動,證明龍蝦非常新鮮和生猛!用鐵板炒成的洋蔥黒豚肉,肉嫩味美,用洋蔥炒非常惹味!廚師用最新鮮的食材做出非常美味的壽司:帶子又大又厚、拖羅肥美,魚油味重、馬糞海膽入口即溶,甘香滑溜、穴子卷的鰻魚鮮甜,加上薄荷葉和魚子,口感一流。還有石鯛魚和其他都好好味,所有壽司飯是廚師自己精心調味製作,味道與別不同,加上新鮮材料,真的齒頰留香,回味無窮😋燒物是喜之次,這魚的名字聽過好多次,只知道在日本是名貴食材,我從未食過,今天居然可以食到,真的要仔細品嚐一下,雖然燒過,但魚肉仍然鮮嫩,不用點汁,我喜歡魚原本的鮮甜味!龍蝦湯非常鮮甜,還有冬菇、海帶和龍蝦肉。最後是甜品:朱
首先食前菜,有卷物、漬物和沙律。
用鐵板炒成的洋蔥黒豚肉,肉嫩味美,用洋蔥炒非常惹味!
龍蝦湯非常鮮甜,還有冬菇、海帶和龍蝦肉。
最後是甜品:朱古力奶凍,是廚師手作甜品,好濃的朱古力味,滑滑的奶凍,再在面上加上日本紅豆,甜度適中,為這餐劃上完美的句號!
今天真有幸食到廚師精心製作的晚餐,非常美味,令我見識到廚師發辦的時候,我會有多驚喜,可以食到又新鮮又高級的食材,同事們!以後來食,記得預埋我🤗
2017-04-20