2020-05-17 553 瀏覽
以前中學生時期,一大班人去茶餐廳食午餐,硬係唔明白點解咁多人叫雜扒煎蛋🍳飯。心想都係一塊肉隨便加個醬汁,咁就盛宴$30-40蚊!幾年後終於都明白點解咁多人鐘意叫呢D「雜扒飯」😂,因為廚師廚藝好,都可以好好味!話說之前我又去左光榮冰室食Lunch,之前就食過叉燒滑蛋飯,但都好似唔夠喉,今次就試下佢既招牌「三眼仔扒飯」。最吸睛一定係佢果三隻半熟太陽🌞蛋,中間半熟,蛋汁一篤即流😍!豬排🥩輕輕炸過,非常香口,配埋佢既咖哩汁,除咗有獨特嘅香辣味外,仲有落過少少椰奶,所以比一般咖哩香滑👍🏻!飯份量都多,食落都算唔錯,難怪咁多人都食呢碟飯!最近疫情嚴重,餐廳指餐廳員工不懂普通話所以於門外張貼「不招待中國遊客」,但被人指責,又比無聊人指歧視中國遊客,指不公平對待!但我覺得每家店舖都有自己規矩,更何況現時疫情嚴重!多謝老闆員工為香港人付出🙏🏻,係疫境中幫助大家!大家返工附近有光榮冰室,不妨叫個外賣支持下!

三眼仔扒飯。配咖哩汁
三眼仔扒飯。配咖哩汁