2022-07-05 65 瀏覽
Suzu Yaiba 鈴 •鮨刃💵 Hkd 800-1000 一位午餐推介指數 🥃🥃🥃由於今日有事,走到黎上環搵野食,成棟柏廷坊都係餐廳,今次試試頂樓既日本餐廳。Receptionist 好日本風,應該操流利日文,而我早左去到一個客都未有,waiter 就話帶我參觀下,又LED 牆,又閃爍輝煌既洗手間,Well,我覺得有少少土由於政府快狠準的德政,餐廳無左晚市,所以大家有興趣可以3:00pm 去食early dinner 分別有Kin 金 $680,Suzu鈴$880,Takao高尾$1680 及Fuji富士$1980,我就食左Suzu, 已經有5件Sashimi, 7件Sushi 同Hot Dish⚓️ 前菜蛋白同埋蛋黃打碎後上面加上黑松露大根,即係蘿蔔上面加上醬汁無花果啫喱幾開胃⚓️ 茶碗蒸茶碗蒸都整得幾滑,吾覺同出面有太大分別⚓️ Sashimi 五品由先係間八,入面加左酸汁啫喱同薑花,吾需要加調味。後面係象拔蚌,非常爽口鮮甜第二張相分別係深海池魚, 燒過既梳子魚同埋大拖羅中拖羅及赤身,新鮮既刺身加少少Wasabi已經好好食⚓️ 熱食Hot dish 係沙律薯仔,炸過黎,個人覺得幾特別
Suzu Yaiba 鈴 •鮨刃

💵 Hkd 800-1000 一位午餐

推介指數 🥃🥃🥃

⚓️ 前菜
蛋白同埋蛋黃打碎後上面加上黑松露
大根,即係蘿蔔上面加上醬汁
無花果啫喱幾開胃

⚓️ 茶碗蒸
茶碗蒸都整得幾滑,吾覺同出面有太大分別

⚓️ Sashimi 五品

⚓️ 熱食
Hot dish 係沙律薯仔,炸過黎,個人覺得幾特別,比較少係外面食到

⚓️ 壽司七貫
由右至左食幾,首先係伊左目,接住係帶子,面頭加左竹炭,再落係赤貝同埋沙甸魚

第二張相係馬糞海膽,花竹蝦同鯖魚壽司

⚓️汁物
普通面豉湯一碗,換左杯京都宇治抹茶

⚓️甜品
杏仁奶凍,可能本人比較喜歡食甜野,佢個杏仁奶凍係幾好味嘅

餐廳都幾抌本裝修,生意都吾錯,吾容易book位,擺碟精緻,小弟覺得只要刺身新鮮,都吾會難食,餐廳吾錯但熱食及其他都未足以令我變做回頭客