2020-11-12 620 瀏覽
呢排天氣開始轉涼,係街到行行下覺得又凍又肚餓,就想整返碗粥暖身!一講到食粥,係灣仔就即刻諗起新九記!傳統老店唔洗多講,一講就諗起以前讀完夜校行過黎食碗熱魚腩粥!今日都係叫返呢個,食落去依然咁正,魚腩滑,粥底綿,又多件數,十分抵食咁岩撞正今日星期六,咁除左食粥,當然要食埋星期六限定嘅脆鯇魚皮啦!記得第一次食呢樣小食,個心就諗無炸過又點會脆呢,一食落口,不得了,真係爽脆嘅!配埋少少麻油、一啲辣椒同蔥,勁醒胃,勁好食!係呢個開始轉涼嘅季節,行過一定要試下呢間鋪題外話,根據過往經驗,麵都好好食!每次係麵同粥之間都好苦惱,荷包同胃夠大嘅話真係每次都想食曬兩樣野!(荷包唔洗特別大,因為價錢都親民)下次食完麵再寫食評

下次食完麵再寫食評
2020-11-07
  • 爽脆鯇魚皮(星期六限定)