招聘中
月薪
$16,000-$20,000
月薪
2023-08-10 523 瀏覽
たまご園 (荷里活廣場) (鑽石山) 📍嗰日夜晚9:03先到鑽石山,去到先發現本身想食嗰間餐廳過咗last order🥲,就打算求其搵啲嘢食,點知發現好多餐廳都過咗last order😨,明明營業時間好多都係寫住去到10點,不過唔緊要啦,去第二層繼續搵。終於皇天不負有心人,搵到間未過last order🤩,但就話9:45清場,咁我哋都覺ok啦,要食15分鐘都食得完啦,就坐咗入去,點知就係中伏嘅開始🥲。我哋9:11落單啦,嘢食9:15就到,我哋9:32食完,然後請waitress 幫手加水啦,佢就順手問我哋食完未,幫手收嘢。然後水淨係飲咗啖,第二個waitress就即刻拎埋部收款機埋嚟(補充返:間餐廳正常係出去counter俾錢),話190蚊,示意我哋即刻俾錢離開,然後友人L就話俾八達通,部收款機唔收八達通,佢就示意友人L即刻跟埋佢出去counter俾錢☺️。成個過程中係冇講過「陣間先出去counter俾錢」、「你慢慢吖」、「飲埋杯水先」,而係喺到俾壓力你,催你快啲俾錢走人咁😊。有可能係我解讀錯啦,但佢嘅態度同行為俾我嘅感覺就係:食完就拿拿臨走啦,咪阻住我收工👎🏻。我知阻人收工猶如殺人父母
たまご園 (荷里活廣場) (鑽石山) 📍

成個過程中係冇講過「陣間先出去counter俾錢」、「你慢慢吖」、「飲埋杯水先」,而係喺到俾壓力你,催你快啲俾錢走人咁😊。有可能係我解讀錯啦,但佢嘅態度同行為俾我嘅感覺就係:食完就拿拿臨走啦,咪阻住我收工👎🏻。我知阻人收工猶如殺人父母,但個陣明明先33分,一開始佢係話45分先清場,明明仲有12分鐘,我哋係完全冇阻佢收工,但佢就連坐低慢慢咁飲啖水嘅時間都唔俾😢。

咁我都戴返個頭盔先👷🏻‍♀️,以下食評係食完成肚氣寫嘅,可能會冇咁中立,同harsh啲。但我覺得作為一間餐廳,除咗食物質素,服務態度都係好重要嘅一環,代表咗成間餐廳嘅形象,同埋如果間餐廳服務好差,作為一個消費者,我相信就算點好味,都唔會想再去俾錢買難受。但我都會盡量好中立咁去寫啦。

🍴三文魚生雞蛋拌飯 $65 (未連加一)4.5/10
我叫咗三文魚生雞蛋拌飯— 配埋鼓油同飯素,但結果勁失望😮‍💨,勁唔夾,我食第一啖嘅時候係皺晒眉頭。飯係熱嘅,但三文魚係凍的,而雞蛋係常溫,食起嚟係勁唔協調,而且三文魚嘅份量係勁少,就係碗邊嗰幾舊,仲有食到最後啲三文魚會俾飯嘅餘溫整到暖,成個感覺勁噁心。唯一可取之處就係啲白飯係好食嘅米🍚,粒粒分明;蛋白係creamy嘅,但隻蛋冇乜蛋味,所以其實食啲蛋白係好似係食空氣咁。由於三文魚份量少,所以大部分時間係同食鼓油撈飯加飯素係冇分別㗎,不過就盛惠$71.5🤗(連加一後)。

🍴鰻魚滑蛋丼 $108 (未連加一)5.5/10
友人L叫咗鰻魚滑蛋丼,我試咗啖,滑蛋嘅味道係好鹹,但配咗飯就勉強可以,不過都偏鹹。鰻魚就如圖中,份量勁少,寥寥可數😵‍💫,味道普普通通,冇乜太大特色。好啲嘅係個滑蛋🥚,口感係幾好,唔老,算嫩。但以呢個價錢嚟講,就冇下次啦。

💰 翻兜指數: 0/10
整體來說,食物質素其實係正常,但睇埋佢個價錢💲,就會覺得性價比超低,同埋佢哋嘅服務態度,真係伏到痴線🤬。一間餐廳打開門做生意,一個服務性行業,serve客嘅,未夠鐘就喺到趕人走,咁嘅服務仲夠膽收加一,真係冇下次❌。
譚仔嘅服務態度仲好過佢,有次又係好夜先去食,啲姐姐係勁好語氣咁叫我哋埋咗單先,因為埋緊數。然後我哋勁唔好意思,廢事阻住人哋收工,即刻食到好快,啲姐姐見到即刻同我哋講慢慢食,唔好急👍🏻。