2009-09-02 5 瀏覽
今日午餐去咗試新菜。公司附近有間叫“紅山”既日本料理,價錢唔算特別平,但比合理價平少少,而且食物選擇雖然少但味道合格,所以都去過幾次。可惜做咗一年多就摺埋,事隔幾個月,最近終於有人接手,新店叫“友勢日本料亭”,新開張有八八折,咁即係免加一啫。我叫咗一客秋刀魚定食($38),個麵豉湯超淡,大家都係飲咗兩啖就放底。開頭見個定食有少少沙律跟好似好正,但望真啲原來件秋刀魚算比較細條,加啲沙律,視覺效果無咁空洞啩!而且條魚無乜味,估唔到煎魚都可以整到咁清淡。啲飯唔係日本珍珠飯,扣分。反而我比較鍾意個中華沙律,幾好味,平日我唔好呢味前菜,但今日我食晒佢。豬扒蛋定食($48),同事話啲蛋唔會煮到好老,味道方面都算OK,但唔算好食,而且煮滑蛋既汁太多太稀,我都見到碟底有好多水。鰻魚滑蛋定食($52),我試咗一件,件鰻魚都唔腥,但真係無乜鰻魚味。(隻蛋係屬於碗拉麵既,因為食拉麵既同事唔食蛋,所以過戶畀鰻魚。)野菜拉麵($38)已經係開張後唔到一個月就係菜單上消失,但因為我呢位同事係食素既,所以店方都特別整咗碗畀佢,而且重自動加大咗中華沙律既份量畀佢添,呢點就直得欣賞。但因為個麵鼓湯底實在太淡,我同事要加

野菜拉麵($38)已經係開張後唔到一個月就係菜單上消失,但因為我呢位同事係食素既,所以店方都特別整咗碗畀佢,而且重自動加大咗中華沙律既份量畀佢添,呢點就直得欣賞。但因為個麵鼓湯底實在太淡,我同事要加鼓油同七味粉先食到。

定食唔包飲品,令人好似欠缺點甚麼。雖然可以加$8要壽司(有幾款選擇),加$5要飲品(好似係汽水、橙汁之類,我見係杯上既都唔想要),但要加錢就無謂啦。總括而言,呢間店既食物味道,未去到難食既地步,但真係唔可以話佢合格,價錢方面又唔可以成為賣點吸引我再去,我都好難開口叫同事佢多次
。新開張就已經係咁,呢間店可以做到幾耐呢?

打開openrice睇埋其他食評,似乎呢間店真係要入啲似樣既貨,再換咗個廚師先有得救。

(我個定食係最遲送到,而我又收到自己嗰份先諗起要映相,所以其他相片已經係同事進食中映既。)
秋刀魚定食
豬扒蛋定食