2017-07-26 1494 瀏覽
放下午假去書展,入場前先吃午餐。灣仔揾食多選擇,最後打算食西餐。駱克道一帶酒吧,午飯時間都係做 Lunch set,Pizza Bar 我曾經幫襯,覺得幾好食,今日就決定帶朋友來這裡試試。曾幾何時,一到午飯時間,這裏都會爆滿人等位,我們12:50分到達,竟然唔洗等位,還有二人位不用搭枱,真係開心呢!一坐下就立即問要紅湯定白湯,速度真係好快。Lunch set 有四款揀,我揀左蒜茸西冷扒,朋友就揀左蛋汁扒龍利柳,可自由選配意粉/飯/薯菜/沙律。兩碗白湯,味道正常,不過不失。餐湯跟兩片牛油蒜茸飽,味道適中,牛油唔多,不會油膩,麵包不會太硬。湯和包都合格。主菜 : 蒜茸西冷扒,蒜茸汁相當好味惹味,牛扒唔UN有質感,有肉味,但塊扒細左少少,大食嘅朋友肯定唔夠喉啦!主菜 : 蛋汁扒龍利柳,忌廉蛋汁好好味,配龍利柳吃很合適。薯菜 (焗薯,甘笋,時菜),不是炸薯條,感覺較健康!食到咁上下,伙計主動問飲咩餐茶,都算細心。叫左一杯熱檸茶,一杯熱檸水,都正常地大杯,夠熱,可惜我忘記影相。以我所知,這間酒吧屹立灣仔已超過二十年,午飯時間曾經是座無虛席,但今日竟然不用等位還有卡位剩。裝修廿年未變,懷舊陳設,昏

一坐下就立即問要紅湯定白湯,速度真係好快

主菜 : 蒜茸西冷扒,蒜茸汁相當好味惹味

以我所知,這間酒吧屹立灣仔已超過二十年,午飯時間曾經是座無虛席,但今日竟然不用等位還有卡位剩。裝修廿年未變,懷舊陳設,昏暗環境,氣氛浪漫,炎炎夏日,烈日當空,走入其中,慢慢嘆個西餐,可說是另一感受。

幾年前曾約友人在這裡午餐,由於太多人等位,我們又想要快食,只好坐在吧枱前的高腳圓櫈上吃(如上圖),今日這位置卻是空無一人,然而環境食物質素依然好,令我想起香港經濟和飲食文化,是否在不知不覺間起了些變化?
2017-07-24
  • 蒜茸西冷牛扒