2013-09-30 3650 瀏覽
其實自己對真正齋食 (大嶼山, 佛堂...) 就真係麻麻, 因為味道覺得dry同埋比較油. 反而我對新派素食就較喜歡, 因為我貪新鮮吧! 他們盡量將素材化為肉食, 既是啅頭又賣點.佐敦有一間老字號, 位於佐敦道38號的 "六榕仙館" 一聽個名都覺得好有意景的食店! 裡面有卡位亦有圓枱, 我們只得3人, 就揀了卡位. 但其實發覺這裡卡位都頗為窄, 而且一邊坐兩個普通身形人都係剛剛好,無咩多餘位.3個人都喜歡香口野, 不約而同都係揀類近食物.普普通通的齋鹵味, 沒有什麼特別!炸雲吞配咕嚕汁, 內有三色椒, 菇類及一些齋件. 雲吞炸得香脆, 點著醬汁吃更是非常開胃!麵底炸得脆而不太油,good job,另外配料亦很多! 上面芡汁在麵與麵之間慢慢滲入, 令麵底變得有部份變淋, 同時亦有如常香脆的, 當"淋" 遇上 "脆", 麵一同放進口, 真的非常過隱, 這就是我喜歡吃這種麵的原因了。兩款炸物, 分別有炸芋頭及蜜瓜脆奶. 個人比較喜蜜瓜脆奶, 因為我喜歡蜜瓜味食物, 加上炸得外脆內cream, 唔太甜, 我食左起碼3粒, 哈哈! 而芋頭我就可能唔太欣賞, 所以覺得此炸芋頭味道有些單調! 但如果

3個人都喜歡香口野, 不約而同都係揀類近食物.
齋鹵味
普普通通的齋鹵味, 沒有什麼特別!
錦滷雲吞
羅漢齋炒麵
雙拼脆奶
兩款炸物, 分別有炸芋頭及蜜瓜脆奶. 個人比較喜蜜瓜脆奶, 因為我喜歡蜜瓜味食物, 加上炸得外脆內cream, 唔太甜, 我食左起碼3粒, 哈哈! 而芋頭我就可能唔太欣賞, 所以覺得此炸芋頭味道有些單調! 但如果你喜歡芋頭魚, 你會喜歡此炸芋頭的!
七彩生菜包
呢個算係今晚最健康的一道菜, 將餡料配以生菜包著吃. 餡單有栗米, 豆角, 紅蘿蔔, 菇, 松子及素肉件, 因為煮得夠濕, 所以餡料連汁再以生菜包食, 再加上松子, 無論口感味道都一流!

起初都擔心素食會唔會係舊式的. 但發覺這店齋菜會偏濃味, 而且都算多款式, 合我口味! good
齋鹵味
錦滷雲吞