2023-09-11 102 瀏覽
今晚同老公去元朗搵食,呢間串燒店新開的,所以同老公就去試下了。見到裝修很新很靚,餐廳內大約有十數張檯,小店形式經營,食客滿滿。睇過餐牌,發現呢度除左有好多唔同款既串燒外,仲有飯類、麵類,所以唔怕會唔飽肚。我同老公眼甘甘見到咁多款唔同串燒,所以都忍唔住每款點了一點,仲點了一些小食,由於我地怕叫一碗飯食會太飽,所以點了飯團,所以希望留更多位置食美味串燒。呢度即點即燒的,所以每串串燒都是熱辣辣又香又美味。當燒完後,店員會把串燒放到檯上的串燒擺放碟上。邊飲野邊食串燒,正。呢度既串燒都相當美味,打頭陣食了司華力腸跟廚司腸仔,看似普通,但司華力腸又粗又肉厚,啖啖肉,超好味,又彈牙有口感。另外廚司腸沾上了蜜糖來燒,吃起來食有bbq的風味,好好味。除外燒雞皮都是無得頂,點了兩塊來吃,雞皮燒得脆卜卜,啖啖都勁脆勁可口,雞味又香,而且仲冇曬多餘的油份,非常美味,呢個雞皮是有驚喜好惹味。炸紫菜米紙都相當惹味,脆卜卜,而且份量好多,啖啖都好脆,帶有紫菜既惹味,而且沾上了獨特醬汁,帶多點咸咸地口味,更惹味。呢個小食真係冇得頂,都是令我大開眼界的菜式,第一次嘗到咁特別口味同口感的炸紫菜米紙。燒右口魚拌飯,呢碗右口
騎華力腸、廚司腸

雞皮

炸紫菜米紙

燒右口魚拌飯

燒右口魚拌飯,呢碗右口魚飯好香好惹味,相當吸引。店員跟我們說可以以紫菜包著飯來吃,吃起來好似食緊飯卷咁,又香又可口,配埋紫菜仲好味,飯粒又熱辣辣,右口魚油份又香又多,超讚。
燒豬頸肉

豬頸肉,啖啖肉好香口,燒得都恰到好處,唔會過火。
豬腩片杏鮑菇,大蔥雞肉

豬腩片杏鮑菇串,以豬腩片包著杏鮑菇,豬肉又香又濃,肉質厚實,當一咬下時,中間的杏鮑菇多汁,口感好吸引,而且仲有滿滿水份,一絕。
大蔥雞肉串,大蔥香濃令雞肉都變得更惹味,又juicy又啖啖肉。
燒鱈魚脆片

燒鱈魚脆片,每一片都脆卜卜,而且魚味好濃好香,沾埋蛋黃醬更能帶出鱈魚片的鮮味。
櫻花蝦飯團兩食

櫻花蝦飯團兩食,呢個菜式又是令我大開眼界的,有兩件飯團加一碗湯,店員跟我們說首先可就咁食左一件飯團先,而另一件飯團便可放到湯中拌混來食。聽完後都覺得相當新奇。
飯團就咁食的感覺是外層都香香脆脆,中間有櫻花蝦的餡料,味道唔錯,好實在好有質感。

而另一件飯團放到湯中拌勻來吃,嘩,好好味呀。變成了湯拌飯的感覺,湯飯好好味,好鮮,令每粒飯粒都吸入了湯汁,飯粒變成軟綿綿的,好好味,呢個菜式很有驚喜,而且味道都很好。
雞中翼連尖

最後仲食了兩隻雞中翼連尖,雞翼好juicy又香口,燒得好好味。
餐廳食物種類好多,而且好多款野食都特別,唔錯唔錯。呢間餐廳好岩大家來同朋友談談天,邊食邊慢活。
2023-09-03
騎華力腸、廚司腸