天后今年喺地鐵站附近開咗一棟新嘅大廈叫《亭環•天后》入面有唔少餐廳食肆,其中我見到一間好特別專食日本居酒屋串燒同埋串炸既餐廳,仲有串燒版本既omasake ,就訂咗位去食入到去除左有一般嘅4人枱,最特別既係會有吧枱位置,可以望住師父整個料理過程多啲交流之餘,仲可以望住點樣處理食材→串串燒→上炸粉,絕對唔係串好哂果種炸明太子蓮 $38藕蓮藕炸得外脆內軟夠juicy ,內藏明太子吊味令味道新奇燒喜之次半條 $280肉質鮮美厚肉,魚骨都已經比師傅處理咗,最怕有魚骨嘅我非常欣賞,配以啤酒一流,放有酸姜及石頭伴碟賣相一流鹽燒特大虎蝦 $128大虎蝦燒得恰到好處,肉質新鮮美味,帶有啖啖海鮮味,厚肉又大隻文化燒牛脷 $88選用牛脷最幼嫩部分燒烤,入口鬆軟帶有強烈牛味,暫時係我食過火喉控制得頭三甲嘅牛脷雞心雞心 $42燒得夠乾身又不失雞心本身嘅彈性,配以檸檬吊味炸小洋蔥 $28來自日本嘅小洋蔥一串三粒,上到枱驟眼似芝士波波,經過燒烤嘅小洋蔥保持到內在嘅水份,洋蔥味淡而微甜,師傅仲係即場切洋蔥添🧅冷絹豆腐 $38豆腐伴以薑蓉同木魚配襯入口有一種好清新嘅感覺,薑蓉即場係我面前磨,小細節都做得好用心👍店員嘅

明太子蓮藕

炸明太子蓮 $38
藕蓮藕炸得外脆內軟夠juicy ,內藏明太子吊味令味道新奇
燒喜之次 半條

燒喜之次半條 $280
鹽燒特大虎蝦

鹽燒特大虎蝦 $128

文化燒牛脷 $88
雞心

雞心雞心 $42
燒得夠乾身又不失雞心本身嘅彈性,配以檸檬吊味
炸小洋蔥

炸小洋蔥 $28

冷絹豆腐 $38

店員嘅service都非常友善,有問我地想唔想坐吧枱位置欣賞師傅親自介绍每樣食物料理過程,絕對係一個可以欣賞高質居酒屋嘅好地方
2021-12-14
明太子蓮藕