2017-06-24 100 瀏覽
友人自從退出職場,不問世事之後,日子過得逍遙自在,而且還經常當起「空中飛人」,實在羨煞旁人。早前相約幾位好姊妹一聚,無見一排,更見容光煥發,而且仲好有我地心,帶來一罐曲奇做手信,好讓大家分甘同味,實在令人感到非常窩心。我這個饞嘴鬼當然老實不客氣,第一時間搶著說要開來吃。用來擺放曲奇的紙手抽袋,非常精美,連個包裝罐都用上淡紫色襯花朵圖案為主調,嬌美迷人,用來送禮,大方得體。據友人稱,這罐 4 mix 曲奇 ($148)  是來自天水圍一家本地薑餅店「DX Bakery」。翻查資料得知,原來這間開業只有半年的本土自家製曲奇餅店 DX Bakery,是荔枝角 Deluxe Bakery 的副線品牌,主要針對年輕人市場,所以店裡的產品,除了偏向多元化外,亦比較創新,以迎合年輕人口味。打開罐蓋,原來罐曲奇都幾墜手,而且仲有四層咁多,而四款口味,由左至右,就分別為比利時朱古力曲奇、果仁曲奇、紫薯紅豆曲奇和奶皇松子曲奇。友人建議我先由味道較淡的紫薯紅豆曲奇開始,輕咬一口,由於曲奇入面加入了紅豆和煙軔的紫薯粒,所以食落比較硬身,但就好有嚼口,而紅豆本身的甜味,能代替白糖,糖份減少咗,感覺更加健康,加上

打開罐蓋,原來罐曲奇都幾墜手,而且仲有四層咁多,而四款口味,由左至右,就分別為比利時朱古力曲奇、果仁曲奇、紫薯紅豆曲奇和奶皇松子曲奇。友人建議我先由味道較淡的紫薯紅豆曲奇開始,輕咬一口,由於曲奇入面加入了紅豆和煙軔的紫薯粒,所以食落比較硬身,但就好有嚼口,而紅豆本身的甜味,能代替白糖,糖份減少咗,感覺更加健康,加上曲奇淡淡的紫薯香味,真的令人忍不住一塊接一塊地吃。

接著是傳統的果仁曲奇,塊曲奇未放入口就已經聞到陣陣香噴噴的牛油味。一口咬下,原來曲奇入面除了加入咗好多杏仁外,還有可口的開心果同香脆嘅腰果粒,真材實料,唔怪得食落脆身得來仲非常之有咬口,咁美味當然唔可以獨食啦!

至於呢款奶皇松子曲奇,友人話初頭第一啖會誤以為自己食緊奶黃月餅,咁特別?立刻試試,塊曲奇食落果然充滿奶皇的鹹香,像是在吃鹹蛋黃一樣,而且質感比先前剛剛品嘗的兩款曲奇更鬆化,沒想到原來鹹蛋黃竟然可以和甜曲奇咁夾,加上裡面混入咗松子仁,帶粒粒口感,令食味更形豐富。如果喜愛吃蛋黃的朋友,一定唔可以錯過。

壓軸是比利時朱古力曲奇,嘗一口,可可味非常濃郁,但又唔會太甜,反而帶輕輕的甘苦味,用料又確實幾講究,加上曲奇內有比利時朱古力粒,所以食落頗有咬口。友人更建議我將曲奇拿回家,以微波爐加熱十秒鐘,咬下巧克力味會更濃,襯托著半溶的朱古力,入口會特別芳香,別具風味。其實當日歸家後,我已經馬上試咗,友人果然無介紹錯,下次聚會,可要多帶幾款店子的產品給我們品嘗啊!
2017-06-22