2011-10-16
同媽媽造生日,屏棄酒樓叫菜食飯,今年實行攪攪新意思! 見來佬新開張,裝修懷舊富特色,食物選擇中西合壁又夠多,一於訂位試試!星期六晚7點(黃金時間),客似雲來,來佬3層都開晒,而且層層爆滿!勁!黎之前見有食評壇呢度D冷氣很凍和服務欠佳,睇番我地成餐飯,以及周圍客人的反應,客觀講,我地又發覺唔係咁差!首先,3樓的冷氣溫度ok,見食客有穿背心有穿短袖衫,連披肩外套都冇人著上,應該唔太凍!其次,在服務方面:有4至5個侍應負責一層,冇漏單,冇客人不滿或表示投訴,見侍應們個個忙到團團轉,挺盡責,而且即叫即到,沒有一刻偷閒!(特別要讚讚那位束馬尾,名牌上寫上"Samuel"的女侍應,佢好勤力又有禮貌,每次都溫文地說"唔該",無論加水收碟收餐具都唔駛等人叫,逕自處理好快手,這位女侍應敬業樂業,值得一讚! )食物方面,我地6個人點左:一個2人瑞士雞翼餐(包括餐湯X2,瑞士雞翼6隻,陽光焗豬扒飯,甜品X2,餐飲X2),脆皮乳鴿2隻,鴛鴦龍蝦汁海鮮飯,葡汁焗時蔬,蒜容牛油焗田螺配薯容,公司三文治,梳乎厘。忌廉磨菇湯(連牛油餐包):香濃,唔會太鹹太膩口!磨菇與忌廉湯混和一體,每一口都充滿磨菇茸!呢個湯一D都唔
忌廉磨菇湯(連牛油餐包):香濃,唔會太鹹太膩口!磨菇與忌廉湯混和一體,每一口都充滿磨菇茸!呢個湯一D都唔馬虎,絕對唔係溝水或者罐頭湯那種味!
瑞士雞翼:雞翼大大隻脹卜卜,食得出個瑞士汁係甜豉油+酒,但本人覺得偏鹹左D!
陽光焗豬扒飯($88):上面加隻大陽蛋,賣相驟看似連鎖快餐的煎蛋免牛飯!但呢個飯驚喜在於佢個汁,甜蕃茄之味,唔太酸,很清新!豬扒很鬆化,啖啖肉又冇骨,very good!
脆皮乳鴿($98一隻):超讚!皮脆肉嫩唔黏牙!乳鴿夠大隻又厚肉兼入味,送上淮鹽和喼汁,口味由你配搭!
蒜容牛油焗田螺配薯容($78):入味惹味又香口,螺肉大大粒,冇腸冇沙,夾埋薯容食一絕!
鴛鴦龍蝦汁海鮮飯($148):海鮮配料多,可惜食唔出龍蝦味,而白汁果邊又稀左D,整體味道較豬扒飯遜色!售$148似乎貴左D!
葡汁焗時蔬($62):個葡汁較得剛剛好,充滿椰漿的香醇又唔膩!時蔬有多種:翠肉瓜,椰菜花,西蘭花,紅蘿蔔,薯仔,蕃茄;用黎送飯又得,淨食又得!
公司三文治($48):烘底,真係足料炮製(有火腿,蛋,煙肉,蕃茄,生菜絲,芝士,酸瓜),而且冇欺場!隨三文治上菜的還有小杯沙律,輕怡健康!
梳乎厘($88):size雖比太平館細,但有好香牛奶味,泡沫綿軟細滑!
奶凍:好香牛奶味,好滑,上面加有朱古力漿,很甜很窩心!