2020-05-30 1032 瀏覽
繼花膠鍋嘅熱潮之後,另個火鍋熱潮的後浪正正是酸菜白肉鍋(當然依家都經已好common)。很多人以為呢款鍋係台式邊爐,其實不然。酸菜白肉鍋是東北菜,係東北民間家庭嘅傳統菜餚,主要材料為酸菜與豬五花肉,最適合配搭麻油、生抽、蒜泥。剛才提到好多人誤會酸菜白肉鍋為台菜,大概正正是因為香港其中一間出名食酸菜白肉鍋嘅餐廳係主打台式火鍋-老鍋台式火鍋。言歸正傳,以「老饕」開首嘅酸菜白肉鍋,正中為食朋友嘅下懷,所以也算是非點不可。被安排坐在室外環境,但意外地比坐室內更舒適,冷氣温度適中,而且夾雜著環境聲音,加上餐廳中式風格的裝潢,別具風味。前菜方面,點了個夜市炸臭豆腐,香氣淦溢,相當有身處台灣掃街嘅感覺,沾上甜醬/豆醬,也算係一解旅遊癮吧!邊爐食材方面,鍋內本身配料經已很足,加上與朋友兩人胃口不大,所以食材亦慎選,最好精選了手切牛肩肉、千張豆葉紙及手打梅菜豬肉丸,三款月一樣出色。千張豆葉紙如A4紙般透光,放入湯中稍稍一燙已經可以入口,想储稔身啲就可以停留在湯中耐啲啲,兩者都有唔同嘅口感同味,假如係鍾情荳之人,佢入口散發出嘅淡淡荳香一定唔會令你失望!重點係完、全,唔、heavy!而手打梅菜豬肉丸,從少到

而手打梅菜豬肉丸,從少到大都覺得梅菜與豬肉係perfect match,而手打更加係誠意之作,相對機械製作而成嘅彈滑口感,這款丸更偏向粗糙口感,不細膩反而有種raw raw哋嘅口感,梅菜香混雜著新鮮豬肉獨有嘅肉香味,與千張豆葉紙同樣高分!

最後係手切牛肩肉,簡單一燙,入口,OMG!一個字香!牛香味濃而不膩,入口有少少咬口但又不會太稔身。

總體而言,係大滿足嘅一餐!