2021-05-17
📍何蘭正強勢回歸‼️ ·每道菜都驚喜爆燈🤩 -- 何蘭正🥂💛·#pigfoodiexhk_中環#pigfoodiexhk_西餐#pigfoodiexhk_黃店=============================上年拜訪過何蘭正喺蘇豪嘅舊店,已經覺得佢哋嘅食物好有特色!😍最近佢哋強勢回歸,喺中環重新開業~menu依舊主打中西fusion菜,而且仲新加入唔少新菜式,上星期就同朋友嚟試試🤤本身好想試叉燒benedict,但好可惜當日暫停供應😭轉戰其他食物估唔到有意外驚喜🤤------------------------------⭐️頭水紫菜汁· 爆炒蝦球·明太子手工扁意粉 $138 (8.2/10)呢個係daily pasta,款式不時轉換,未必次次嚟都一樣!🙈明太子醬汁非常濃稠,鹹香十足😋手工意粉煙韌彈牙,掛汁力強,啖啖都超滿足😍😍蝦球有六大粒,味道新鮮,肉質爽口!😋------------------------------⭐️多水多汁鼠尾草烤雞胸·擔擔風辣冷豆腐·凍萵荀 $118 (8.4/10)呢個幾有驚喜‼️首先雞胸有勁多塊,食落肉質好軟腍🤤加埋辣油同擔擔醬,香辣惹味!🤩連我平時唔
#pigfoodiexhk_中環
#pigfoodiexhk_西餐
#pigfoodiexhk_黃店
=============================
呢個幾有驚喜‼️首先雞胸有勁多塊,食落肉質好軟腍🤤加埋辣油同擔擔醬,香辣惹味!🤩連我平時唔太食得辣都食唔停😆另外豆腐亦好嫩滑,凍萵苣爽口清新,可以平衡返個辣味🙈
⭐️焗金文畢芝士·薑汁黑糖·炸番薯仔·薑味雪糕 $148 (9.5/10)
呢個我同朋友都覺得正到癡線‼️😭金文畢芝士外皮焗至微脆,切開後仲有流心嘅效果🤩芝士食落暖粒粒,非常香軟,鹹香極濃郁‼️🥺配埋甘甜嘅薑味雪糕真係好夾!😍啖啖都勁唔捨得😭😭旁邊嘅白玉煙韌有糯香,炸番薯仔口感綿密😍真心必試🥰‼️
⭐️越式椰子咖啡沙冰 $68 (8.2/10)
咖啡沙冰飲落超清爽!😍後滲出椰子嘅清甜😋
------------------------------—-
⭐️黑芝麻拿鐵 $50 (7.8/10)
黑芝麻味香醇濃厚,味道天然,好似芝麻糊🤤
整體嚟講食物好有驚喜,特別係甜品!!🥰環境寬敞夠晒chill,同朋友嚟啱晒~😍
賣相:7.5/10
味道:8.3/10