朋友帶我到來食生日飯.因為我地都中意牛脂的香氣所以選了佐賀牛A4厚燒上圖係一個2人的SET除左牛肉有得揀美國,澳洲,日本,想厚燒定薄燒, 仲有: 龍蝦,南非/澳洲鮑魚,鱈魚,日本蠔等價錢其實相差不是很多.前菜係一個白汁牛肉沙律, 白汁似係法式白汁,總係覺得牛肉配白汁,食唔到牛肉的香,油,味.因為對沙津比較失望,所以對之後都沒有寄望.點知~我地的食物開始進場等C FU烹調時,鮑魚同日本蠔鮮味一湧而上,開始肚餓了,眼見食材好新鮮,鮑魚同蜆仲世郁黎郁去,幾刺激食慾架.是夜,最好食係蠔,味道似食緊蠔豉,感覺係生蠔的鮮甜.味道比較複雜,真係要試過先知~~鮑魚比較普通可以不提,不過係烹調鮑魚時對面的客人不停話好得人驚,好殘忍呀,係,我睇到都覺得好殘忍.不過食物始終都要黎食,如果我唔食佢,咁佢的死就白費喇~清酒煮蜆較辣,太多辣椒蓋過鮮味.唔知幾時有一塊油脂分佈平均的佐賀牛係度等緊我,可能我食得太專心喇~完全唔知佢黎左~~~有時肉味,油香真係好難取捨.牛肉太多油花肉味多數較淡.不過你試過一舊牛肉係冇渣,同埋自己溶係你個口入面嗎???佐賀牛的肥膏拎去炒飯,不過個飯好硬,冇味,打包番屋企再炒唔好WASTE
朋友帶我到來食生日飯.
因為我地都中意牛脂的香氣所以選了佐賀牛A4厚燒
上圖係一個2人的SET
除左牛肉有得揀美國,澳洲,日本,想厚燒定薄燒,
仲有: 龍蝦,南非/澳洲鮑魚,鱈魚,日本蠔等

價錢其實相差不是很多.

前菜係一個白汁牛肉沙律, 白汁似係法式白汁,
總係覺得牛肉配白汁,食唔到牛肉的香,油,味.
因為對沙津比較失望,所以對之後都沒有寄望.

點知~我地的食物開始進場等C FU烹調時,
鮑魚同日本蠔鮮味一湧而上,

是夜,最好食係蠔,
味道似食緊蠔豉,感覺係生蠔的鮮甜.
味道比較複雜,真係要試過先知~~

鮑魚比較普通可以不提,
不過係烹調鮑魚時對面的客人不停話好得人驚,好殘忍呀,
係,我睇到都覺得好殘忍.
不過食物始終都要黎食,
如果我唔食佢,咁佢的死就白費喇~

清酒煮蜆較辣,
太多辣椒蓋過鮮味.

唔知幾時有一塊油脂分佈平均的佐賀牛係度等緊我,
可能我食得太專心喇~完全唔知佢黎左~~~

有時肉味,油香真係好難取捨.
牛肉太多油花肉味多數較淡.
不過你試過一舊牛肉係冇渣,同埋自己溶係你個口入面嗎???

佐賀牛的肥膏拎去炒飯,不過個飯好硬,冇味,打包番屋企再炒唔好WASTE~~

2人SET入面穿插了一D醃菜,沙律,湯,炒菜等,
其實好似冇咩野食,
不過大食如我都覺得飽架~~~~~

最後的紅豆雪糕及熬檸檬蜜都係一流的水準~
朋友聽到對面的客話咖啡好飲,要了咖啡,
不過咖啡真係麻麻,太啖冇咖啡味......

題外話/補充資料: 負責照顧的姐姐講野好有禮貌,不過好黑面,同埋佢有禮服的串同惡值得一學. C FU有時同我地傾下計,有時教點食,用咩汁去食,態度誠懇,就算每一道菜作介紹都唔覺得煩. 不過友人投訴C FU唔望佢講野,可能佢個樣惡掛~~~HAHA~ 最後, 因為我打包左個飯,紙袋過左一條馬路到左希慎就爛左,好彩反應快,唔係就成地都係飯LU!~
2012-09-14
慶祝紀念