2018-11-14 1146 瀏覽
老友知我一向都喜歡嘆吓咖啡,就極力推介一家咖啡店,更話餐廳攞唔少咖啡嘅獎項架,質素甚有保証,而且,佢哋嘅全日早餐都頗有名氣。講到咁好,唔試唔得啦,咁究竟喺邊間咖啡店?原來喺佐敦嘅「Studio Caffeine」,老實講,真喺未幫襯過喎。店鋪呈長形格局,鋪位極之深,真喺晌門口睇唔出餐廳地方都幾大。一室木地板配以深啡木餐枱,水泥牆又夾雜黑底白色手繪圖畫,勝在樓底高,空間感足,整體裝修有個性。一邊喺座位,一邊就喺開放式廚房、餅櫃,櫃內放有唔少菜式嘅樣辦,有輕食,有甜品。晌收銀處落單,轉頭就由店員把食物送上,但卻無加一服務費,用HSBC簽帳仲打個九折添。既然無加一服務費,有啲嘢就自動自覺啦,餐具放晌枱上自取,清水、調味料、糖包……等等,就喺晒出面專櫃上。晌門口,已擺放咗一張巨型餐牌,可謂對餐廳供應嘅食物一目了然。不過全英文,種類繁多,當然坐低拎個餐牌慢慢睇。講過佢嘅全日早餐喺人氣,所以,你見個餐牌都做得精美別緻。一共4款,更有一款喺全素添,定價都喺$78-$108,價錢OK喎。此外,其他食物方面,就仲有三文治、沙律、百吉圈三文治、扁意粉、小食,以及凍櫃內嘅甜點。既然店名叫得「Caffeine
既然店名叫得「Caffeine」,咖啡就喺另一亮點。如果想深度欣賞啲咖啡,當然建議試試啲單品咖啡啦,更可揀手沖或虹吸。不過,小奶就喜歡加奶嘅出品,所以,一系列鮮奶咖啡啱我多啲,仲有啲特色酒咖啡,單喺咖啡已選擇多多。
咁唔飲咖啡點算,放心,其他種類嘅飲品亦唔少,好似朱古力、特色西茶、中國茶、果蓉冰搖茶、果汁都有供應,甚至手工啤都有。
上文話過佢哋攞唔少獎,唔喺大隻講,牆上擺滿一堆獎狀、獎盃架。
A.C.E Salmon Bagel Sandwich $98

名為「A.C.E」可能你唔知喺乜,睇埋餐牌所列嘅成份,就知代表緊牛油果、忌廉芝士、雞蛋幾款食材,再加埋挪威煙三文魚、火箭菜,成份百吉圈極之墜手,份量十足,事後證明,食完又確喺幾飽肚。百吉圈喺種好個性嘅麵包,比較韌身,有嚼勁,整體味道上好就好食,尤其牛油果、忌廉芝士、炒雞都喺心水食物,不過,個包就有點偏乾同硬,原先想切開影影直切面已經唔成功,食嘅時間一咬啲餡晌包邊唧晒出嚟,食到小弟一手都喺牛油果、炒蛋
A.C.E Salmon Bagel Sandwich
超級全日早餐 $108

朋友就要咗一份全日早餐,非常之大份,朋友話睇見都好開心,梗喺啦,一碟有齊煙肉、紐倫堡腸、煙燻牛肉、煙三文魚、茄汁豆、炒蛋、沙律菜、車厘茄、新鮮水果、大蘑菇、黑松露薯蓉、法式多士,實在陣容鼎盛囉。由於小弟無試,所以,只喺問番朋友覺得點,佢就話比預期好食,尤其倫堡腸、煙燻牛肉、炒蛋、大蘑菇、黑松露薯蓉呢幾樣,食材本身唔錯,煎炒手勢不俗
超級全日早餐
烤榛子鮮奶咖啡(大) $45

細杯(7安士)、大杯(10安士)兩者只喺相差$5,當然要大杯划算啲啦。咖啡以小木盤送上,甚有文青感,配隻木匙就更正。而平常嘅拉花,唔喺心心,就喺樹葉,但今次就有啲花巧嘢,竟然喺隻馬騮仔,線紋未算好細緻,但都算神似,否則都估佢唔到啦。呷一啖先,口感均勻細膩,絕對喺因為沖調嘅手勢恰到好處,奶泡撞落濃縮咖啡度沖出嚟嘅口感平衡,更帶出咖啡嘅醇香。
烤榛子鮮奶咖啡
朱古力鮮奶咖啡(大) $45

友人都甚好咖啡架,不過,一到夜晚就唔敢飲太多,所以,就揀咗朱古力鮮奶咖啡。而佢杯公仔喺隻兔仔,又OK喎,友人分享話杯朱古力鮮奶咖啡幾好,朱古力味、咖啡味兩者都做到頗為平均,唔會太側重某一邊。
朱古力鮮奶咖啡
用餐期間,都見原來有唔少熟客嚟幫襯,更加喺專登嚟試佢哋嘅精品咖啡,客人更同咖啡師有很多交流同互動,「Studio Caffeine」唔單止喺一間賣精品咖啡嘅咖啡店,更喺將精品咖啡嘅文化推廣至大眾。可惜,小弟限於見識,始終鍾意鮮奶咖啡系,暫時都仲未懂得欣賞單品咖啡。
用餐優惠
信用卡優惠