已經一段時間冇食自助餐,對上一次食已經係朗廷酒店幾個月前啦,現在希望食物都係貴精不貴多,所以選擇自助餐嘅話要求比以前更加多。今次同朋友泥到逸東酒店,逸東酒店除咗出名嘅逸東軒,呢度嘅自助餐都好有口碑,我今日食完自己都覺得好不錯。沙律方面嘅選擇10分之多,無論係菜嘅品種抑或係配料都十分之齊備。最欣賞係嗰度嘅菠菜10分新鮮。好好吃!另一個必check 嘅就當然係海鮮部,海鮮選擇10分之多,有小龍蝦,藍青口,凍蝦,翡翠螺。另外喺海鮮部嘅隔離有幾個已混合的沙律。如果大家同我一樣喜歡食紅菜頭嘅話,要試吓佢哋嘅紅菜頭沙律配上洋蔥,柚子以及小小嘅藍芝士,完全想唔到有咁好味嘅配搭。至於粉面方面選擇亦都很多,淨係講配料都有10種。我自己就好喜歡佢哋嘅海鮮粥,嗰種鮮甜嘅味道係好真實而且自然。配上我最喜歡嘅橄欖菜,呢度嘅橄欖菜由十分之香脆。呢啲咁細微嘅配菜都選得好仔細。唔知點解香港人唔會經常去食印度菜,但係呢響自助餐嘅時間又會好喜歡食。呢個自助餐裏便嘅印度菜款式很多,有人都買炒飯啦咖喱魚咖喱雞等等,且仲有好好味嘅燒烤雞翼同薄餅脆片等等。質素好高!中菜嘅熱食選擇都好多,會不停有不同品種出現,好味得很,焗蠔同扇貝

至於粉面方面選擇亦都很多,淨係講配料都有10種。
中菜嘅熱食選擇都好多,會不停有不同品種出現,好味得很,焗蠔同扇貝都好新鮮美味。
我自己呢就對佢嘅海鮮冷盤讚不絕口,無論係生蠔,藍青口,小龍蝦,翡翠螺都鮮甜美味。好正!特別推薦佢哋嘅藍青口我至少食咗10粒。
另外佢哋嘅燒烤部選擇亦都十分之多,安格斯牛肉配上火箭菜美味得很 ,牛肉鮮嫩,又不會過生,雖然我唔食羊但係朋友都大讚。

另外仲有依個美味嘅燒芝士腸,有爆芝感覺咖。燒雞比菇同燒菠蘿亦都十分之好食。全部都熱辣辣啊!
去到就嚟食完嘅時候有一個新菜式出現,川式炒聖子配薯粉。剛好正想食啲辣野, 就出現咗呢個金精嘅川式食物,蟶子量多,配上十分之彈牙嘅薯粉!呢個係熱盤必吃啊!
甜品時段啦,呢度甜品選擇的確好多而且好多都已草莓藍莓等做主題,仲有朱古力噴泉等等。其實呢啲都唔係重點啊!
重點係呢個十分之齊全至少有10隻味嘅movenpick 雪糕車,好多酒店都會用呢個牌子嘅雪糕,但可惜嘅係選擇多數都係得兩三款,二|酒店嘅呢一度自助餐可以選擇11款,至13款嘅雪糕。一次過可以食到咁多王牌,另外值得欣賞嘅就係Topping 超級多, 多達20種,真係想點拼都得。
配埋呢個自己整嘅綠茶窩夫,綠茶味香濃而且唔會太甜,容易控制,焗出嚟in in銀銀。同Movenpick ge 雪糕拼埋一齊,絕對係完美配搭!

請吸引我嘅地方就係呢一個自助餐嘅價錢10分之合理,星期一至四大概只需要300-400 左右,就已經食到咁多嘢食。仲要質量好,一家大細個個都配合到,呢一個就係點解食自助餐嘅理由啊!

至於甜品控更加唔洗講,必選呢度自助餐啊!
  • Mövenpick ice cream
  • Movenpick