2021-04-29 85 瀏覽
佐敦一向美食多係人都知,但多數都係食打冷同埋泰國菜,今日襯同大少收早,佢就帶咗我嚟依間餐廳因為疫情嘅關係,一直都去唔到旅行🧳心思思一直都好想返日本🇯🇵男友見到咁樣😅就帶我食下居酒屋🏮來點日本既味道。我本身就好鍾意去居酒屋🏮而家餐廳仲做緊全單七折優惠,真係好抵食。餐廳裝修得很和風,環境亦都很舒服座位好闊落,還有幾張卡位。一部自助生啤機,而家做緊$68買一送一食串燒又怎可以冇啤酒襯托呢男友一向愛吃鮟鱇魚肝之前一個機緣巧合之,俾我發現左鮟鱇魚其實樣貌好醜陋。雖然如此,但係佢嘅魚肝真係令人愛不釋手🙋🏻‍♀️食落甘香美味。屋津蠔 $18/隻蠔肉鮮味依然十足,蠔味之餘韻留在口中。豆腐田樂 $48去到日本我一向好鍾意食佢哋嘅豆腐覺得佢地既豆類製品都做得好出色田樂豆腐亦是心儀之選,配埋味噌味道更佳燒到好香口,色澤呈金黃色,鹹鹹甜甜很是滋味。串燒我地選左好多款當中我最鍾意嘅就係蘆筍豚肉卷及雞皮餃子雞皮餃子做得外脆內軟,一口咬落重有好多肉汁而蘆筍易吸收左豚肉嘅油脂,啖啖滿足。池魚食落幾新鮮,肉質晶瑩剔透,質感黏滑帶微爽最後再加左碗拉麵🍜為這次居酒屋作圓滿的句號。

因為疫情嘅關係,一直都去唔到旅行🧳

而家餐廳仲做緊全單七折優惠,真係好抵食。

餐廳裝修得很和風,環境亦都很舒服

座位好闊落,還有幾張卡位。

一部自助生啤機,而家做緊$68買一送一
食串燒又怎可以冇啤酒襯托呢

男友一向愛吃鮟鱇魚肝

屋津蠔 $18/隻
蠔肉鮮味依然十足,蠔味之餘韻留在口中。

豆腐田樂 $48
去到日本我一向好鍾意食佢哋嘅豆腐
覺得佢地既豆類製品都做得好出色
田樂豆腐亦是心儀之選,配埋味噌味道更佳
燒到好香口,色澤呈金黃色,鹹鹹甜甜很是滋味。

串燒我地選左好多款
當中我最鍾意嘅就係蘆筍豚肉卷及雞皮餃子
雞皮餃子做得外脆內軟,一口咬落重有好多肉汁

而蘆筍易吸收左豚肉嘅油脂,啖啖滿足。

池魚食落幾新鮮,肉質晶瑩剔透,質感黏滑帶微爽

最後再加左碗拉麵🍜為這次居酒屋作圓滿的句號。
2021-04-29