2018-09-28 233 瀏覽
佐敦一帶的酒樓我們都去過吃午餐及晚飯, 只是未去過 彩福欣宴, 因為此酒樓門外以 彩福婚宴 命名, 所以平時吃晚飯, 不會想起去此酒樓.今年中秋節, 哥哥提議去此酒樓做節吃晚飯, 我去電先訂位, 一圍 12人, 侍應好好,  WhatsApp 了菜單給我,快樂中秋宴 $4,080-  免茶芥及服務費.   她又提醒我, 如果先付訂金 $500, 可以有優惠減$300, (即每圍實收$3,780)  好吸引. 我們先用銀行過數, 好容易便落了訂金作實.這間酒樓入口在西貢街, 裝修好靚, 電梯直上2樓大堂,  二樓餐廳入口地方寬闊,  禮堂內有大電視. 樓底高, 水晶燈飾靚, 富麗堂皇典雅.  場面熱鬧,  充滿喜慶歡樂. 我們 12人 依時到達, 枱已準備好了, 有點像飲宴啊. 侍應招呼有禮, 此餐包飲品, 啤酒汽水 12 罐, 速速送到,   啤酒汽水涼冰冰, 非常好.上菜時間準, 先來鴻運吉祥乳豬全體, 乳豬皮脆, 大方得体, 很香口.再送來  上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底), 賣相吸引, 大大碟.  龍蝦肉多,  肉質爽口彈牙, 份量足, 伊麵很滑, 不太油膩 !  秋月脆炸釀蟹拑
這間酒樓入口在西貢街, 裝修好靚, 電梯直上2樓大堂,
二樓餐廳入口地方寬闊,  禮堂內有大電視.
樓底高, 水晶燈飾靚, 富麗堂皇典雅.
場面熱鬧,  充滿喜慶歡樂.
 我們 12人 依時到達, 枱已準備好了, 有點像飲宴啊.
再送來  上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底),
秋月脆炸釀蟹拑
炸得金黃色,  好脆口, 內裏釀滿了蝦肉, 爽彈而不乾, 蝦肉鮮甜,  真滋味.
富貴珊瑚翠帶子
珊瑚蚌和帶子份量頗多, 帶子味鮮甜,  珊瑚蚌爽口彈牙, 西蘭花好脆口, 有鑊氣.
紅燒花膠海皇翅, 食材可以, 調味 OK. 每人一大碗.
金錢扣原隻鮑魚
每人一隻鮑魚, 一隻大冬菇, 小棠菜, 賣相不俗.   鮑魚燘得入味, 肉質腍軟,  請客自食真的好.  調味汁不錯.
清蒸沙巴龍躉斑
很大條, 蒸得時間剛剛好, 肉質新鮮夠滑,  少骨, 加些薑蔥, 点些豉油. 鮮味十足!
當紅金牌炸子
炸子雞上枱仍帶溫熱.  炸得紅卜卜, 皮脆肉嫩,  有雞味 , 厚肉 !    炸子雞腌得蠻入味 , 雞肉嫩滑鹹香,  雞的油份少, 但肉質不會乾.
珍寶臘味糯米飯
糯米飯有臘味粒, 口感好.
親情共聚滿蟠桃
一籠 12 個大壽包, 好熱, 內有蓮蓉, 蛋黃, 蟠桃包好軟身, 入口不太甜.   雖然是慶祝中秋節, 蟠桃內餡像蛋黃月餅.

這酒家食物品質, 份量, 調味也不錯, 價錢公道, 座位舒適, 氣氛非常好.
銀行訂金入數紙, 不要忘記交給酒樓, 結數減錢.
  • 快樂中秋宴
  • 上湯焗加拿大龍蝦(伊麪底)
  • 富貴珊瑚翠帶子
  • 秋月脆炸釀蟹拑