2016-10-09 4091 瀏覽
莊士倫敦廣場成棟都係餐廳,日式料理邊爐酒樓泰菜燒肉應有盡有,就算無選擇困難症,都最好揀定餐廳,唔係你得到既會係愈黎愈長既搭Lift人龍同成千上萬既宣傳單張。呢間餐廳大部份店員都係韓國人,服務都幾好,主要用簡單英文or普通話溝通。餐廳亦唔似老牌港式韓燒咁自助拎野食,入到餐廳都望多兩眼係咪任食。setting係韓燒爐加爐邊蛋,個蛋未熟既時候睇落色水一般,熟左既時候又OK喎,燒到外脆內軟,亦好香蛋味。飲品有好多選擇,都係韓國出品,剩係啤酒都已經有四款。飲左三款,我個人幾鍾意呢隻黑啤,麥味濃d,亦無咁苦(因為雪得夠凍?)唔同種類既食物pack係同一碟,慳返好多位,唔會放到成枱都係,餐廳肯花多d功夫咁樣安排真係要讚!另外一讚係餐廳提供既生菜,我地一共點左三兜,每一塊菜葉都好乾淨新鮮無穿無爛,近根部位置齊口切左,好放心包燒肉黎食!生菜包牛肉製成品以下係介紹幾款我覺得值得推介既:海鮮類我鍾意生蠔同大蝦,其實韓燒有得燒蠔已經有驚喜,食落質素又唔差喎,唔算肥美,不過有鮮味。而大蝦爽口彈牙,調味料都唔洗點已經好夠味!厚切五花腩:上枱既時候係一大件既(可以睇返上面既圖),燒到差唔多就剪開細細塊,烤多陣就食得

飲品有好多選擇,都係韓國出品,剩係啤酒都已經有四款。
生菜包牛肉製成品
以下係介紹幾款我覺得值得推介既:
厚切五花腩:上枱既時候係一大件既(可以睇返上面既圖),燒到差唔多就剪開細細塊,烤多陣就食得!呢個係一般港式韓燒店少有,而且真係好好味!豬皮有咬口,脂肪部份燒完之後已經所剩無幾,不過香味十足,豬肉就淋身無渣,三合一既感覺好正!點埋醬一齊食真係食唔停口!好食到我地encore左兩次!
羊架:非常厚切,其實韓燒厚切好重要,咁先有多d位置保留肉汁。羊架醃得好味,羊肉肉質細嫩,唔洗用力咬已經可以分開,而且肥瘦適中!
呢度仲有單點料理揀,牛小腸($38),之前無食過所以試下,比想像中大份。牛小腸有豬大腸果種酥香,不過無左果種油憶味,good!
韓燒途中侍應主動換左果燒盆,抵讚!
2016-10-05
  • 牛小腸