2023-04-03
龍亭係一間係佐敦新開嘅日本餐廳,佢地最主要係想以一個親民嘅價錢提供日式鐵板燒,我地嗰日lunch 去到就點咗兩份豪華套餐~🙂頭盤係✅煙三文魚沙律,沙律好fresh而且mix 埋啲黑醋一齊食好開胃~😛 ✅刺身係三文魚同鯛魚,新鮮美味,加少少豉油鮮味就更加突出~🤓去到我最鍾意食嘅鐵板燒海鮮,當日因為鮑魚缺貨嘅關係😇,我地轉咗要✅珍寶虎蝦同東星班,虎蝦彈牙多汁,恰到好處;東星班嘅魚肉入口滑嫩,非常可口~🥰旁邊嘅帶子煎得非常香脆,面頭加咗黑魚子,鮮味十足~😋係肉類鐵板燒方面,我地就order咗✅牛柳粒同薄燒牛肉;牛柳粒入口軟腍多汁,而薄燒牛肉包住蔥粒,有口感之餘又唔會整到好乾,😚點少少旁邊嘅竹炭鹽會更加美味~☺️✅炒飯加入咗啲紅蘿蔔粒同大蒜, 炒得非常乾身而且飯粒分明~🥳 ✅麪豉湯入面有昆布同豆腐,清甜可口,感覺幾refreshing~😌是日甜品係✅紅酒燉雪梨同豆腐雪糕,雪梨燉得恰到好處,軟腍入味,雪梨上面放咗一小撮乳酪,令到成個口感更加fresh~😆豆腐雪糕上面放咗啲紅豆爆珠,係一個幾輕盈又有趣嘅甜品~😂