2016-01-09 1420 瀏覽
第一次寫食評,決定要將我既第一次交比栢芝餅店某日經過佐敦,見到間鋪頭裝修好夢幻(?)就係女仔見到就會哇哇聲叫果種。不過裝修呢D唔係重點,一見到D凍餅就覺得好吸引,於是就買左唔同味幾件試下首先係隻“檸檬芝士蛋糕”,一開始以為係坊間常見既cheese cake,不過一入口就知唔同,檸檬味夠突出,襯翻D芝士味,食到清新而醒目既味道,唔會太”漏“第二款係“紅桑子松露朱古力蛋糕”,聽個名以為有黑松露(係我無知哈哈)成個cake感覺好有質感,偏苦味朱古力同酸味紅桑子配搭效果出乎意料,最緊要D紅桑子果肉好新鮮!之後試左“士多啤梨乳酪”,士多啤梨就唔係我最愛,不過呢款食落覺得岩岩好,尤其其他餅都朱古力、芝士時,呢款酸酸甜甜走果味路線,食出黎幾煥然一新跟住有兩款“升級版”既慕絲cake,一款係芒果慕絲、另一款係朱古力慕絲。個人對朱古力係有一種偏愛既,而呢款朱古力慕絲都無令我失望,慕絲做得絲滑、入口溶,中間既芒果肉同cream味道適中,中和翻濃朱古力味同慕絲,成個cake都唔會“漏”芒果慕絲呢就係另一個果味路線既作品,鍾意芒果既朋友千其唔好錯過。果肉新鮮,天然,同某D好似加左糖漿(我覺得姐)既芒果蛋糕差好
第一次寫食評,決定要將我既第一次交比栢芝餅店

芒果慕絲呢就係另一個果味路線既作品,鍾意芒果既朋友千其唔好錯過。果肉新鮮,天然,同某D好似加左糖漿(我覺得姐)既芒果蛋糕差好遠。就算我對芒果麻麻,我都覺得呢個芒果慕絲係幾好既cake

師傅係5星級酒店既甜品師傅,材料都有5星級水準。唔敢話專業食評,但至少同其他試過既餅店比,呢間既cake水準真係上乘既。最緊要而家買一件送一件啊,買黎試下都抵啦!
凍餅
題外話/補充資料: 買一件送一件