2021-07-04 15 瀏覽
有一段時間冇行西九龍中心, 今天下午行經深水埗就入咗去搵食。吸引我的是這家餐廳以冇味精住家老火靚湯作招來~ 仲有心機靚麵, 實在難以抗拒😊喜歡那幅粉色手繪壁畫, 繪畫了舊時深水埗石硤尾一帶嘅社會舊貌 , 仲提你~見·字·飲·湯,很有意思。五指毛桃淮山煲雞每日唔同款式~ 清甜滋潤, 五指毛桃健脾潤肺, 健康養生, 飲完好舒服。海蜇手撕雞海蜇好爽, 醬汁唔似係麻醬, 唔會好鹹好重味, 反而仲食到雞肉嘅原味, 貫徹健康口味!凍檸茶凍奶茶 , 正常發揮, 甚至勝過一般茶餐廳。 店員好細心,仲主動提醒顧客可以少冰少甜~手剁鹹魚肉餅豬扒飯手打肉餅,製作認真, 煎得好香, 餡料有鹹魚特別惹味, 肉質又唔乾!👍 醃豬扒也是店家推介, 用香茅醃製, 好腍好入味又夠厚! 送飯一流~咖哩雞飯可以自選辣度。屋企人揀咗唔辣, 咖哩汁好濃好稠, 充滿椰香,配白飯無得頂。 但是走辣的咖哩反而有點滯, 下次還是小辣較好。 選用雞髀部位,真的啖啖肉!糖心蛋味道唔錯,蛋黃香軟, 只是比較細隻。小店食物出品美味有 heart, 吃完也不覺口渴。👍😋

五指毛桃淮山煲雞

手剁鹹魚肉餅豬扒飯

咖哩雞飯
可以自選辣度。

糖心蛋味道唔錯,蛋黃香軟, 只是比較細隻。

小店食物出品美味有 heart, 吃完也不覺口渴。👍😋