2017-11-09
呢次要跟大家介紹一間位於銅鑼灣的一間火鍋店 — 漁火, 這家火鍋不但有普通的火鍋配料,還有海鮮刺身吃的。這裡的湯底有稍多選擇的,都是十分滋補,這次我們選了天麻香芷魚頭鍋,專治去頭暈頭痛的。今次帶媽媽黎食,佢一眼就睇中左呢個,好興奮咁話要試。餐廳裡的配料也非常多選擇的!好多靚既食材都有得叫。天麻白芷魚頭湯,上枱時店員建議我們先喝湯後放配料,天麻味濃,有配紅棗枸杞和原個魚頭,真的比得上家裡喝得湯!這次海鮮配料選了新鮮龍蝦,肉質鮮嫩,啖啖肉,打邊爐食龍蝦真係好正!午餐肉厚切,大大塊,豬大腸同魚腐都大大粒,真係估唔到份量都幾大塊!鮮菜黎講都好大份,菜嘅種類都好多,好新鮮!我最中意就係娃娃菜,索哂d魚香味,真係好好食。冬菇都好鮮甜,出面食冬菇好少會咁鮮。除咗火鍋配料之外,小編仲叫了鮑魚同生蠔,係可以即食咖!蠔有我手掌咁大隻鮑魚上面好多蒜蓉呀。我自己中意落埋去打邊爐,一樣咁鮮甜。是次火鍋配料新鮮豐富,呢個價錢黎講,其實好抵食。餐廳係鬧市銅鑼灣,非常易找,大家去開銅鑼灣都可以試試。

餐廳裡的配料也非常多選擇的!好多靚既食材都有得叫。