2009-08-18
Today 係suki 生日~我又唔記得準備禮物wor (晨咁早10點幾係邊度揾禮物...我又要趕返工...)....咁啱路過sogo, suki又鍾意食朱古力, 咁諗住買盒好嘢送比佢la, 本身我諗住買Godiva, 因為出名ma~要送禮梗係送d貴嘢la~點知個sales掛住理d大陸有$客, 完全唔理我...攪到我等左勁耐...真係把鬼火!.....咁見到佢附近都有間係賣手造朱古力嘅counter, 咁咪過去睇下low~個counter 都幾細間....叫 valrhona, 我記得聽朋友講過呢個牌子d朱古力攞黎做蛋糕好好味, 但我真係唔知佢原來有專門店~我一行埋去個sales就好有禮貌咁問我想搵咩朱古力?? 我話想送比朋友,要搵d黑朱古力, 佢就介紹左d 鐡盒裝比我, 一盒$115....我話咁細盒但係都幾貴wor...貴過Godiva...佢話呢個牌子嘅朱古力係法國手造ga~係外國好出名, 但因為無咩點宣傳所以香港無咩人識, 但佢保證一定好好食....跟住佢仲請我食左粒白蘭地酒心朱古力~~~~~真係好正~~~~~跟住佢再請我食多粒黑朱古力~個sales真係好好人~d朱古力又好味~
我一行埋去個sales就好有禮貌咁問我想搵咩朱古力?? 我話想送比朋友,要搵d黑朱古力, 佢就介紹左d 鐡盒裝比我, 一盒$115....我話咁細盒但係都幾貴wor...貴過Godiva...佢話呢個牌子嘅朱古力係法國手造ga~係外國好出名, 但因為無咩點宣傳所以香港無咩人識, 但佢保證一定好好食....跟住佢仲請我食左粒白蘭地酒心朱古力~~~~~真係好正~~~~~跟住佢再請我食多粒黑朱古力~個sales真係好好人~d朱古力又好味~~~so我最後buy左2盒18片裝嘅黑朱古力 (70% and 80%)
到左夜晚終於送左2盒朱古力比suki~佢一收到即刻開黎食~仲讚我識買~原來佢以前係外國讀書時都有食過valrhona d 朱古力~佢話好好好鍾意食~佢都唔知香港原來有得買~所以超開心~哈哈哈~咁下年佢生日我唔使諗送咩low~再送返朱古力比佢就唔使煩la~~~