2021-06-02 4005 瀏覽
荃灣美式漢堡店 B.O.T.H. by Texas Burger係旺角Texas burger嘅姊妹店!B.O.T.H. 意指 Backyard of the House。店內放滿綠色植物,採用落地玻璃,自然光灑入,希望營造岀外國後院嘅感覺。環境開掦,窗邊位樓底較高,梳發位尤其舒適~平日下晝嚟到人唔算太多,星期六日就要有心理準備要排長龍啦。建議大家預先訂位!▪️卡爾谷煙燻車打牛肉漢堡 $138麵包經烘過,軟熟帶咬口。漢堡扒厚身,充滿肉汁,牛味唔算好濃但都算突岀,食落唔會好實好嚡。配上帶微辣嘅chipotle mayo,香口得嚟可以一減油膩感,估唔到牛肉漢堡同辣椒醬又幾夾!唯獨車打芝士嘅香氣較為低調。加上蕃茄生菜,整體濕潤得嚟 個包又唔會太濕太腍。薯條香脆,內𥚃軟綿,調味十足!▪️水煮蛋牛油果吐司 $118牛油果吐司以rye toast為基底,黑麥麵包邊邊位香脆帶嚼勁,包體帶酸味,個人就幾鍾意呢種香氣。可能係黑麥麵包上直接塗上牛油果蓉嘅關係,麵包容易變得軟腍,失去咀嚼感。吐司上放有幾片牛油果,感覺上牛油果過熟,熟到發黑,幸好入口無怪味,不過牛油果味欠奉。水煮蛋則煮得啱啱好,超流心!整個味道偏

▪️卡爾谷煙燻車打牛肉漢堡 $138
卡爾谷煙燻車打牛肉漢堡

▪️水煮蛋牛油果吐司 $118
水煮蛋牛油果吐司

牛油果吐司以rye toast為基底,黑麥麵包邊邊位香脆帶嚼勁,包體帶酸味,個人就幾鍾意呢種香氣。可能係黑麥麵包上直接塗上牛油果蓉嘅關係,麵包容易變得軟腍,失去咀嚼感。吐司上放有幾片牛油果,感覺上牛油果過熟,熟到發黑,幸好入口無怪味,不過牛油果味欠奉。水煮蛋則煮得啱啱好,超流心!整個味道偏清淡,有時候食野真係好睇運,牛油果質素麻麻,幸好有香氣十足嘅rye toast搭救。

▪️核果奶蓋班㦸 $118
核果奶蓋班㦸

賣相超吸引!厚厚一塊班㦸 相當鬆軟濕潤 帶空氣感,略嫌蛋香偏淡。班㦸上淋滿奶蓋,更有焦糖脆面、香脆合桃、肉桂粉,不過奶蓋奶味偏淡,只能為班㦸添上濕潤感。建議大家要快快擺入口,唔好慢慢食,如果唔係班㦸嘅空氣感就會隨時間而減低。

▪️Milkshake - Garfield $58
Garfield
係伯爵茶味嘅milkshake~ 伯爵茶味比想像中突岀!奶香同樣互不相讓。質地順滑,當中更加有餅碎增添口感。

整體嚟講,餐廳環境開揚 相當舒適,好彩坐到梳發位嘅話就更chill~ 平日晏就嚟放空一吓都唔錯。漢堡正常發揮,牛油果就睇運啦。餐廳定價較高,但勝在環境舒適,偶爾想同朋友小聚一番 hea返幾個鐘,呢到都係一個唔錯嘅選擇!
  • Garfield