2018-09-10 189 瀏覽
係有一點秋意嘅星期日,懶洋洋地賴床到中午再施施然去置樂那邊剪髮。髮型師問我一陣會去邊度,突然諗起其實成日都係市中心啲大鋪頭搵食(貪大熱天時有冷氣嘛!),不如問下髮型師有咩好介紹~髮型師比咗幾間餐廳嘅名我,一聽到聚福樓就諗起呢排呢間餐廳都幾多fb pages或者係ig提及,原來咁近剪頭髮嘅地方,咁擇日不如撞日,剪完頭髮馬上起行!開著google map搵,原來間嘢外面比好多樹木包圍住,行到入去覺得啲裝修好特別!好似去咗泰國嘅cafe咁~成間嘢個格局都覺得好舒服好relax完全唔似係香港!佢原來仲有做個vip promotion, $350入會,全年可以有85折同埋可以有一次免費係另一間泰式按摩做facial!可惜我好少去開呢邊所以無join~裏面環境好悠閒,上面嘅吊燈好感覺好懷舊~一開始望到個menu,每道菜式都覺得好特別,因為店主好幽默地改好特別嘅名,令到我對住個menu一睇再睇,最後點咗一個成日食早餐成日食早餐($138)嚟到覺得好amazing估唔到個早餐有鬆餅仲有粟米片加士多啤梨味嘅乳酪! 成個早餐好食不再話下,連個外表都present得好靚,絕對無hea人!不過個鬆餅有少少遜色

裏面環境好悠閒,上面嘅吊燈好感覺好懷舊~

成日食早餐

成日食早餐($138)

嚟到覺得好amazing
估唔到個早餐有鬆餅仲有粟米片加士多啤梨味嘅乳酪! 成個早餐好食不再話下,連個外表都present得好靚,絕對無hea人!不過個鬆餅有少少遜色,其他嘢都好好食!個薯餅唔係太油膩但係好脆好香口!同埋成份早餐係好ig-able! 影相絕對一流

森山黑松露蘑菇頭天使麵
森山黑松露蘑菇頭天使麵 ($138)
黑松露當然係我一個頭號最愛嘅嘢食之一,呢一個意粉又係令到我好出奇不意!平時好多西餐廳都係普通用意粉醬去做黑松露意粉,呢間好有heart,佢係用黑松露加天使麵加芝士一齊炒!炒出嚟好香~
同埋天使麵都唔易煮,好容易會林得滯會斷,不過廚房拿揑得好好,每啖意粉都好有口感~值得一讚!

另外仲叫多2杯嘢飲,分別係蜜糖菊花梳打同士多啤梨青檸梳打~
蜜糖菊花梳打,士多啤梨青檸梳打

蜜糖菊花梳打好滋潤感覺幾好,同梳打水加埋又無違和感~士多啤梨青檸梳打就比較甜少少,我本身食得甜所以覺得ok~

整體嚟講好滿意呢一餐~如果有路過嘅朋友不妨試一下!
2018-09-09
成日食早餐
森山黑松露蘑菇頭天使麵
  • 森山黑松露蘑菇頭天使麵 ,成日食早餐