2020-11-17 199 瀏覽
去完南生圍,晚上晌元朗晚餐,一早上網揾左呢間餐廳,貪佢價錢優惠,$398有任食生蠔+湯+主菜,又有live music。我哋一早6:30就去到,可以慢慢食。一坐低冇耐就送上熱辣辣的南瓜湯,仲配有塊好香脆嘅蒜蓉多士。好快店員就送上一大盤生蠔、翡翠螺和蝦。今晚生蠔有兩款,一款係蘇格蘭蠔,令一款係愛爾蘭蠔。蘇格蘭生蠔比較淡海水味,所以先食。生蠔算大隻,蠔肉都厚身,質感爽脆,鮮味。愛爾蘭生蠔先會嚐到較濃海水味,然後會是一點金屬味的鮮甜蠔味。蠔同樣大隻,蠔肉厚身,質感同樣是比較爽脆的,不是creamy那種。另外,翡翠螺都好食,螺肉柔軟中帶爽口,鮮甜,唔會冇味,我不用點醬汁都覺得鮮味。店員會主動過嚟問需唔需要refill,我哋當然係食幾round食夠本啦。食到咁上下就可以叫店員準備上main course,食返啲熱野。磯燒牛柳粒牛柳粒大大粒,肉質鬆軟,厚身口感好,燒得啱啱好,唔會太熟,有肉汁,配上燒汁,好好味。香草燒春雞燒春雞皮香肉嫩,雞髀位置非常鮮嫩Juicy,就算雞胸亦不會又乾又嚡,雖然係春雞,但都幾好肉,調味恰到好處。我哋當晚8:30開始有live Music,一路慢慢食嘢飲嘢,一路睇表演,

磯燒牛柳粒

香草燒春雞

我哋當晚8:30開始有live Music,一路慢慢食嘢飲嘢,一路睇表演,氣氛好chill,好開心咁過左一個晚上。