2018-06-24 1311 瀏覽
有台灣朋友來港旅遊, 一心諗住盡地主之儀帶佢地四圍行下, 但天公不造美, 到達酒店同佢地會合時就落起大雨, 唯有係附近搵間餐廳先食個晚飯吧。正好酒店對面有間火鍋店, 而且是一間任飲任食既火鍋店, 可以盡情邊聊邊吃。上一樓右邊屬少人數既卡位, 另一面就係較多人數既圓檯, 座位都很寬鬆, 坐得幾舒服。入座起計2.5小時任飲任食, 揀好湯底後, 就自行混醬。湯底很快就送上, 我地揀左個冬陰公湯底, 湯底色水睇起黎好似好辣, 一開蓋, 冬陰公味都幾濃, 先飲一啖湯, 味道沒有預期中既激辣, 反而只有酸味味, 就連同行唔太食得辣既朋友都可以handle。侍應先送上一次性既火鍋食材, 包括有海鮮、牛柳、刺身、冷麵同埋三寶丸。以上食材都係依入座人數而定份量刺身款式不多, 算係過下口癮, 其中既生蝦刺身已被去殼, 而且鮮甜爽口, 但吞拿魚就較為遜色。海鮮併盤 - 包括有海蝦、鮑魚、蠔、魚同埋大蜆 蠔表面有薄既冰片, 雖是急凍貨, 還好沒有腥臭味細細隻鮑魚不是肉厚, 肉質都幾爽幾彈美國特級天然封門牛柳 色澤紅潤新鮮, 肉味濃, 肉質幾嫩冷麵 - 麵質很滑偏林, 配有冷麵醬汁, 同樣只限淺嘗三寶丸 - 唔

入座起計2.5小時任飲任食, 揀好湯底後, 就自行混醬。

以上食材都係依入座人數而定份量

海鮮併盤 - 包括有海蝦、鮑魚、蠔、魚同埋大蜆
 蠔表面有薄既冰片, 雖是急凍貨, 還好沒有腥臭味
細細隻鮑魚不是肉厚, 肉質都幾爽幾彈

美國特級天然封門牛柳 色澤紅潤新鮮, 肉味濃, 肉質幾嫩

冷麵 - 麵質很滑偏林, 配有冷麵醬汁, 同樣只限淺嘗

三寶丸 - 唔夠實淨彈牙

野飲方面, 竹庶水、支裝汽水同埋支裝啤酒都係任飲

呢張order紙上全部都係任食, 款式都幾多!
反而覺得任點款式既質素比預期的好!

美國肥牛肉 - 肥瘦平均, 每件都有一定既厚度, 雖然牛味比起剛才一次性既牛柳冇咁濃, 但質素還是不錯~

本地黑百葉 - 平時比較難食到未漂過既牛柏菜, 口感超爽口, encorn左好幾次! 推介!

魚蛋 - 鮮甜帶少少彈牙, 值得一試

魷魚鬚 - 很爽口

白鱔片- 質感偏林, 而且多骨
脆魚鯇魚腩 - 最最最驚喜, 而且亦係其中一款我地不斷encorn既款式!!! 鯇魚腩切成長條狀, 肉質較實而且爽, 必食啊!!!

魚皮 - 可以就咁即食, 脆卜卜, 一咬之下脆得有聲, 不過上檯後要快食, 擺太耐會林

皇帝菜、粟米 - 皇帝菜色澤嫩綠清甜

獅頭鵝腸 - 雖然有肥油連帶, 但自己去除相連既肥膏, 口感很爽的! 不錯~

響鈴 - 未知是否即炸, 放入湯底兩秒即起, 中心位還帶微脆

雲吞 - 算幾有誠意, 不是死實實的雪藏貨, 雲吞皮外表沒有水氣, 入面既豬肉都幾鮮甜, 雖然入面隻蝦唔係大大隻, 但絕對係原隻, 而且爽口的!

餐廳上菜效率幾快, 沒有漏單, 雖然當晚所點既其中一款缺貨, 但侍應都有如實告知, 沒有草草扮看不到, 而且招呼都很周到, 不時為我地主動加湯、換碟, 2.5小時任飲任食, 絕對足夠時間食到棒住個肚走~