2023-12-06 1043 瀏覽
今次去深水埗朋友細佬帶我哋搵食,一陣子無行過深水埗,呢度多咗好多特色小店進駐,呢日我哋就食咗一間沾麵店。小店門口位唔特出,就咁行過極之容易會Miss out,想去食嘅朋友要留意。麵店主打蝦湯湍占麵,三款湯底都係以蝦為煮,包括蝦湯醬油味、蝦湯味噌同蝦湯蕃茄,另外亦有限量供應嘅廣島蠔湯麵,店主話每日限量5碗,想試的話12:00就要去食飯啦!一行三人我哋叫咗蝦湯醬油同味噌味,叫好之後就會上一碟紫菜,上面有啲好似天婦羅嘅脆脆,店主話包住好似手卷咁食就ok。對於非常愛好脆脆嘅我嚟講,係超讚的口味!之後重點就當然係沾麵!首先出場係麵,麵夠粗,每一個位置都可以掛上湯汁,而家夠軟糯唔會太硬太淋,好食!湯汁真係無話可說,一送上已經見到碗麵面泛出蝦油,一啖呷入口即刻有蝦味湧出,應該用咗好多蝦頭煮湯,加上湯汁入面有櫻花蝦,成件事同蝦有更加大嘅關聯。食完麵之後,店家會為客人湯汁加入清湯,俾客人品味一下湯嘅鮮味,加入湯之後飲用又有另一番風味。

天婦羅脆脆手卷

對於非常愛好脆脆嘅我嚟講,係超讚的口味!

麵底

2023-12-05