SueSin
令我有驚喜的韓式料理小店。韓一窩
SueSin
2017-01-16
1K 瀏覽
關注
今日,我呢個住喺新界北區嘅小吃貨要遠赴西灣河參觀香港電影資料館,難得出省而且為左要慰勞一下自己呢次嘅遠征,當然要食番啲好西啦,哇咔咔 (* ¯ ︶ ¯ *) 經過我嘅一輪資料收集後,發現呢間「韓一窩」標榜所煮嘅料理都係唔會落味精嘅,令一向麻麻地鍾意韓式料理嘅我都心思思想試吓,唔知味道會係點嘅呢~

出左地鐵站後,我就向住「韓一窩」出發喇!雖然小店嘅位置有啲唔顯眼,我都行過左龍少少,不過其實離地鐵站好近,好快就會行到。本來諗住時間先係十二點幾,而且今日係星期六,香港人應該冇咁早食午餐嘅,所以小店裏應該唔會有太多人用餐。點知原來我係錯哂架,嗚嗚!到達小店時,一眼望去,估唔到幾乎係滿座啊,而且座位其實係好逼的,好好彩仲有一張小枱仔剩,我當然即刻九秒九入去坐低啦!

小店嘅料理選擇雖然係唔多,不過價錢幾平民,所以睇餐牌時我有好多款都想試啊~ 最後,我揀左泡菜海鮮湯飯同埋炸蝦餅黎試試。

泡菜海鮮湯飯 ( $55 )
首先上枱嘅係泡菜海鮮湯飯。小店嘅細心真係值得欣賞,海鮮湯同飯係分開上架,所以唔會令到啲飯喺食客進食時長時間吸收海鮮湯而影響口感。白飯上鋪滿了紫菜,感覺好好,我應該唔需要餸都可以清左呢碗白飯呢,哈哈!
而海鮮湯一睇就知用料十足,材料有大大隻蝦同花甲丶泡菜丶蕃茄丶椰菜丶金菇,仲有墨魚滑。雖然每款材料份量唔多,不過加加埋埋就變得好豐富,而且咩都有啲就最岩為食嘅我啦~海鮮湯幾清唔重口味,帶微辣,今日天氣咁凍真係好適合飲呢個湯,我飮完即刻暖笠笠啊!而另一令我覺得貼心嘅事就係啲蝦身嘅殼已經被小店處理左,令我食蝦時變得方便好多啊!\(//∇//)\

炸蝦餅 ( $48 )
蝦餅岩岩炸好,好新鮮啊!雖然蝦味唔夠,不過口感外脆內裏都幾彈牙,配埋泰式酸辣醬,整體都唔錯架!

總括黎講,呢間小店嘅料理雖然味道唔係一流,不過由料理嘅細微之處都感受到小店嘅誠意同貼心,呢樣係最令我有驚喜嘅!可惜我係住喺遙遠嘅他方,唔係嘅話我相信呢度應該會成為我嘅飯堂。希望住喺附近嘅香港人都支持一下呢類越來越少見嘅小店啦!(^∇^)