餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

餐廳: 旺記冰室 (建利大廈)
資訊:

作為香港人,茶記既早餐可以話係我既comfort food之一,如果可以食到一個正既早餐作為一日既開始,一定會更加有動力工作,無奈作為一個朝9晚6既打工仔😞,朝早要享受一個咁既早餐實在太奢侈,除非你願意犧牲寶貴既睡眠時間,所以茶記既常餐其實係可以滿足到一班平時食唔到早餐既打工仔😍自問並唔係蕃茄狂熱者,食西餐如果有得揀紅湯定白湯,我通常都會後者,因為羅宋湯俾我感覺就係一個酸字,唯獨旺記既蕃茄湯底令我開始識得欣賞蕃茄酸酸甜甜既滋味☺️入返正題,呢次已經係第三次黎食呢個午5餐,放假就俾自己放縱下啦,所以將麥包多士轉左做邪惡奶油豬,點邪惡法?你睇下面頭厚厚一層煉奶就知。😂其實旺記門口都有個牌講左餐廳選用日本蛋,但入到餐廳無意中見到一箱箱日本蛋,無疑令到人對炒滑蛋多左一份期待😛滑蛋好嫩滑,唔會過熟,令人忍唔住一啖接一啖👍🏻主角蕃茄午餐肉公仔面出場,因為諗住面可以沾多啲湯,所以就將原本既通粉轉做面,午餐肉喺茶記雖然好常見,但呢度將午餐肉厚切粒狀再半煎炸,外脆內軟既口感令人食指大動🤤飲品方面,第一次黎既時候發現到有平時少見既鮮薑汁奶茶,自從試完一次之後,呢杯奶茶已經變左我既必然之選,新鮮薑汁微辣既感覺

滑蛋好嫩滑,唔會過熟,令人忍唔住一啖接一啖👍🏻

飲品方面,第一次黎既時候發現到有平時少見既鮮薑汁奶茶,自從試完一次之後,呢杯奶茶已經變左我既必然之選,新鮮薑汁微辣既感覺配埋香滑奶茶竟然出期地夾😉
同行友人試左愛爾蘭咖啡都話有喜出望外既感覺,我淺嘗左一啖,酒香醇既味道令人有一刻置身cafe既感覺🙈

如果要求環境舒適,呢間茶記可能未必符合你既要求,但我反而覺得略為逼狹既座位可以拉近人與人之間既距離,享受美食同時可以更容易同朋友分享即時既感受😊
  • 特濃蕃茄湯午餐肉粒通粉