2018-01-26 1230 瀏覽
今日同朋友食午餐。去左呢間以咖啡☕️聞名嘅cupping room。呢間分店有2層,之前黎過幾次,都要先喺下層等位,再喺上層用餐。好啦,講返今日,同朋友等左餐廳等。去到居然唔使等位,只要齊人就可以上樓。我當時心諗咁好彩嘅?🤔但我忘記左,通常上天俾你食一啖砂糖之後,都會逼你食一pat。。。💩我地大概1點10分上到去,一坐低就決定左食咩,好快就落左單,朋友叫左egg benedict with smoked salmon,我叫左house cured salmon on toast,想睇下呢2個究竟有咩分別。我地坐低左無耐,隔離枱就有人落座,再過一陣,隔離隔離枱都有人落座啦。隔離食飯又關你事?當然關啦,因為呢個世界,有比較就有傷害。😢落左單後我地開始吹水,吹吹下隔離枱嘅2個意粉🍝黎左,我地仲偷偷地話個意粉睇落好正。明明隔離枱遲過我地落單,我地仲好天真好傻咁以為可能意粉煮得快啲。再繼續吹,吹到1點半,開始覺得唔對路,隔離枱個意粉都食左一半,隔離隔離枱仲未上菜,但至少都已經上左野飲同餐具🍴,一望,我地張枱都仲係空空如也。🤷‍♀️我地就問個waitress,個waitress check完電腦之後先
我地就問個waitress,個waitress check完電腦之後先急急上餐具,再急急走左落樓🏃‍♀️,過左一陣上返黎同我地講幫我追左。
到35分,野食都仲未到,我同朋友都係叫一樣嘅野飲,但好奇怪咁淨係上左一杯。🤷‍♀️於是我又問個waitress啦。
我:其實係咪落漏左單?
waitress:唔係。係部機有問題,落左嘅單無印到出黎。
我:咁大概幾耐會黎?⏱
waitress:十幾分鐘。。。(我望下時間,佢上菜果陣我應該啱啱夠鐘走人啦😥)。。。幾分鐘
我:可唔可以幫我睇下,如果仲未開始整就麻煩幫我取消佢。
於是個waitress就落左樓。過左一陣佢上返黎同我地講下面問緊。我果下真係O左咀。😦大佬呀,即係點呀?咩叫下面問緊呀?咁你啱啱落去做左啲咩呀?咁你整緊,咪話我知整緊取消唔到;未整,咪幫我取消佢,再話我知取消左囉。點解要咁含糊?🤷‍♀️咁如果你整唔切,都要俾時間我去下面7仔食個撈麵架,唔通要我喺度白等啦喎?
又再等左陣,另一杯飲品上左黎。當我諗住如果1點40分都唔黎就走嘅時候,佢1點39分終於黎到。之後我地立即狂風掃落葉咁食。
可能因為心情唔暢快,所以覺得佢嘅野食特別普通。個toast好韌,切/咬好耐先得。隻蛋🍳有啲熟得濟,其實可以唔使煮咁耐,早啲上菜。
食完想埋單。見到其他枱都有單,直接拎落去埋就得。得我地枱無單。而全層都無waiter/waitress,要等佢地上黎先問到佢地攞返張單。🤷‍♀️
服務真係差到一個點。最燥嘅係個waitress一啲歉意/誠意都無。係,我知,部機壞左唔係你嘅錯。但你落完單後係咪要攞餐具俾我地呀?😡你見到2條儍仔對住張空枱坐左成廿分鐘係咪應該關心下呀?😡你知道部機有問題係咪要交代一下,而唔係淨係話我地知追左?😡答問題可唔可以具體啲?😡特別係果日人唔多,follow up係咪可以做得好啲呀?😡 做錯唔係問題,應對嘅態度先係問題。😡😡😡
好啦。公平啲。有彈嘅地方當然都有讚嘅地方。
第一樣要讚嘅當然係佢嘅咖啡。☕️叫左mocha,好飲。拉花靚!👍
Mocha

第二樣就係野食嘅賣相。啲擺盤,顏色配搭得好靚,令人一望就覺得好似好好食😋😋,食慾大增。當然賣相同味道係2回事。但唔食得,都睇得呀嘛。👀
House  cured  salmon  on  toast

等三樣係佢嘅環境。首先裝潢好。👍用左好多木制品。令人覺得簡單自然舒服。另外佢嘅燈光真係不得不讚。影啲相係非常靚。連我呢的手殘都可以影到啲咁靚,閃閃發亮嘅美食照,就知佢燈光有幾咁靚。
Egg  benedict  with  smoked  salmon

綜合以上三點,就知呢度真係一個IG打卡呃like勝地啦。👍👍👍
其實我幾鐘意呢間餐廳。但今次真係令我好失望。😔😔我相信今次係個別事件,希望服務有所改善。
Mocha