2015-01-29 12216 瀏覽
認識十多年的友人生日,話想試海南雞飯好耐,於是一行六人到君悅預祝未點菜先上麵包籃,係可以refill的!熱辣辣既多款麵包!最難忘係紫菜包,少鹹,帶有淡淡紫菜味綠茶包都唔錯,略嫌綠茶味唔夠濃,不過色水就好靚。每人食咗兩個包,上主菜啦!可以揀雞胸或雞髀,本人自細鍾情雞胸,貪佢啖啖肉又冇咁肥嘛雞既份量如圖所示超多!雖然係雞胸但完全唔鞋口,仲好有雞味!油飯亦有雞油香,食落唔膩,結果雞未食完已經扒晒碗飯另外碗雞湯真係要讚!係飲過最好飲既雞湯!香甜、濃郁、鮮味!各位食家黎食記得飲咗湯先,唔係凍晒就冇咁好飲架喇~食完飯雖然好飽,但甜品係第二個胃既!所以每人叫多件蛋糕酒店蛋糕黎講價錢合理,賣相精緻,有金箔鋪面,成件事高級晒我件chocolate cake因為係黑朱古力,所以唔甜,但亦唔會太苦澀。食到中間有酸酸地既raspberry,半粒上,連埋朱古力一齊食可以中和到苦味。以前去獅城時食過某大酒店既海南雞飯,覺得一般,個人認為君悅既海南雞飯比獅城既優勝得多!而家邊打食評邊回味當時既滿足感~

未點菜先上麵包籃,係可以refill的!
麵包籃
熱辣辣既多款麵包!最難忘係紫菜包,少鹹,帶有淡淡紫菜味

綠茶包都唔錯,略嫌綠茶味唔夠濃,不過色水就好靚。

每人食咗兩個包,上主菜啦!
海南雞飯
可以揀雞胸或雞髀,本人自細鍾情雞胸,貪佢啖啖肉又冇咁肥嘛

雞既份量如圖所示超多!雖然係雞胸但完全唔鞋口,仲好有雞味!
油飯亦有雞油香,食落唔膩,結果雞未食完已經扒晒碗飯

另外碗雞湯真係要讚!係飲過最好飲既雞湯!香甜、濃郁、鮮味!

各位食家黎食記得飲咗湯先,唔係凍晒就冇咁好飲架喇~

食完飯雖然好飽,但甜品係第二個胃既!所以每人叫多件蛋糕
Raspberry and 72% chocolate cake
酒店蛋糕黎講價錢合理,賣相精緻,有金箔鋪面,成件事高級晒

以前去獅城時食過某大酒店既海南雞飯,覺得一般,
題外話/補充資料: 身為五星級酒店既咖啡廳,呢度員工服務只屬一般。 唔會主動加水,有客遲黎又唔會主動俾隻杯,有個經理級阿姐幾次見到我地揮手竟然當睇唔到。 非常有待改善。
2015-01-24
生日