2018-12-25
屋企人生日, 點都要食好 D, 於是一起揀左中環蘭桂坊, 位於 California Tower 的 Porterhouse!作為一個牛魔王, 這兒一直係我的至愛! 而且臨近聖誕, 蘭桂芳甚有節日氣氛哩。一坐低, 先黎一杯白酒 + 半打生蠔比壽星女先啦。白洒不錯, 入口香而唔 dry, 易入口!生蠔: 3 隻 Gillardeau, 3 隻 White Pearl.我不吃蠔, 所以不致評了!屋企人話前者太瘦, 畢竟已是蠔季的尾聲了; 但後者很好, 比較肥美, 可能產地有關吧。我的 tenderloin 在大約 45 分鐘之後到了。這裡 order 扒是需要等這麼久的, 因為新鮮即燒, 充滿炭香。我的 tenderloin 要了 medium, 外表太像一舊燒炭, 拳頭一般的大 ~ 切開了甚有驚喜! 😋😋😋屋企人 order 的 sirloin 同一時間也到了。高級餐廳的確對上枱的節奏是有板有眼的, 不會先上一碟然後吃到尾聲才上另一碟 ... 這情況會令人互望著對方吃, 而自己沒得吃, 等完又等, 到自己果碟上來, 友人又吃完了, 又輪到佢望住你吃, 哈哈!Side dishes
一坐低, 先黎一杯白酒 + 半打生蠔比壽星女先啦。
白洒不錯, 入口香而唔 dry, 易入口!
我不吃蠔, 所以不致評了!
我的 tenderloin 在大約 45 分鐘之後到了。
屋企人 order 的 sirloin 同一時間也到了。
Side dishes 有燒 king prawn 兩大隻, 蝦肉鮮甜爽口彈牙! 還有磨菇沒有影相了。
嘩, 樣樣都到齊了, 開動啦!
我的 tenderloin 切開是這樣的, 又淋又有牛味, 食落非常 juicy, 又無筋! 😋
一間不會浪費食材的食店, 烹調用心, 服務又好!
強烈推介比大家!