2024-01-18 114 瀏覽
因為在中環上班,於是同我的舊同事約了一齊去食Tommy Yummy,這裡裝修風格充滿泰國休閒氛圍,我們早早就在中環街市行人天橋到威𩆜頓街交界,一早便到達,我訂了12:15 noon的座位,hold枱10分鐘,當我們到達時,已經有很多人開始排隊了。之後,我們坐在外面的透明玻璃座位,欣賞著天橋的景色,非常開揚。我的朋友點了一份「泰式豬頸肉炒河」,而我則點了一份「香葉肉碎煎蛋飯」。因為沒有太多遌擇,見到隔離人家點了這個飯,於是一試!整體來說,服務非常有禮貌,員工全是年青的男待應,不過睇得出他們不是非常充滿經驗的,一句起,兩句止,好簡單的回答。沒有太多的交流,或為客人推介他們的signature菜式。有件趣事,就是我朋友明明點了凍咖啡,最後變咗凍奶茶,應該廚房睇錯咗單,最後佢發現真的錯了單,之後再給她一杯凍咖啡!最好笑😁是我朋友又睇錯咗自己明明係落咗豬頸肉炒河,以為自己係乾炒牛河,但勝在男待應很耐心地回答她餐牌其實真的是「豬頸肉炒河」,我朋友再check一下手機落單記錄,她發覺自己真的搞錯了!😆😆而我點的「香葉肉碎煎蛋飯」,味道唔錯,肉碎香,蛋有蛋黃汁,再加上有一碗蝦片,所以食落去又脆又香,不

有件趣事,就是我朋友明明點了凍咖啡,最後變咗凍奶茶,

而我點的「香葉肉碎煎蛋飯」,味道唔錯,肉碎香,蛋有蛋黃汁,再加上有一碗蝦片,所以食落去又脆又香,不過略嫌份量比較少,我沒有點選甜品的原因,是因為實在覺得太貴了如果套餐已經HK108➕凍飲HK$5,好似再加HK58先有甜品🍨,真心覺得有點太貴,同埋而且根本都食唔落,女人仔細食好多,再加上因為Tommy Yummy講明只可以食一個鐘,我哋12:15pm去,要1:15pm離開及張枱要還返俾人,太急都食唔切甜品啦!

值得一提,如果前菜是選「蝦餅」或「木瓜沙律」,我建議食蝦餅,因為木瓜沙律賣相很一般,木瓜太幼條,好似一陣風,我下次會prefer選擇「蝦餅」,因為看見朋友,吃得津津有味😹!

泰式豬頸肉炒河套餐⭐️⭐️⭐️
HK$23

香葉肉碎煎蛋飯套餐⭐️⭐️⭐️⭐️
HK$108
泰式凍奶茶🧋⭐️⭐️⭐️
賣相好靚,左邊有個免費送的木瓜沙律🥗(但麻麻地好食)及一碗蝦片,碗飯好多肉碎,中間隻🍳🥚荷包蛋是流心蛋的,我見好多人都叫這個肉碎飯,所以一試,值得推介👍🏼🫶🏻💕💕
香葉肉碎煎蛋飯
泰式豬頸肉炒河