2025-07-09 1137 瀏覽
今日收工,特登過咗尖沙咀試吓新開嘅**蓮香樓**,聽講佢哋嘅懷舊菜好正宗,果然冇令我失望! 一坐低就叫咗個**海皇冬瓜盅**,湯底鮮甜到爆,仲有帶子、蝦仁同蟹肉,撈埋冬瓜一齊食,真係消暑又滿足!跟住上枱嘅**懷舊蓮藕餅**,外脆內軟,蓮藕粒爽口,夾住啲肉碎,蘸少少喼汁,簡直係童年回憶返晒嚟! **潮式炸蠔餅**即叫即炸,蠔仔肥美,炸到金黃酥脆,點埋魚露,鹹香惹味,正!**當紅炸子雞**皮脆肉嫩,咬落去仲有肉汁,蘸少少淮鹽,真係無得彈!最後仲有**潮蓮燒鵝**,皮脆肉滑,油脂香濃,配埋酸梅醬,食到停唔到口! 成餐飯食到捧住個肚走,蓮香樓果然名不虛傳,下次一定要再嚟試吓其他招牌菜!