第一次黎嘗試呢間甜品鋪嘅甜品,之前我試過係附近嘅小紅帽,兩間店鋪相比,不過不失,點解?兩間鋪頭出面都係一條大馬路,唯一唔同嘅係梨巴左右係有兩間食肆(一間食雞煲、蒸汽火鍋,而另一間就叫老爹),而小紅帽附近就好似冇咩,但係我想表達嘅並唔係呢樣野,我想講嘅係兩間鋪都唔係幾好搵到,所以如果大家想到梨巴搵野食,咁就要落足眼力啦。小紅帽同梨巴唔同嘅野就比較多,下面我會從外觀、食物呢兩方面作少少嘅分析......首先,小紅帽同梨巴兩間鋪鋪面嘅風格就十分之唔同,何出此言?你一踏入小紅帽,佢俾你嘅感覺就係你好似去左一啲比較high-class嘅鋪頭,入面仲有一缸金魚,但係你一行入梨巴就好似入左森林咁,成間鋪青BB,令我最記得清楚嘅係入面有一幅牆有好多相,唔知係啲食客嘅相定係店鋪內啲人嘅全家福,感覺其實都幾溫馨。第二,食物方面,小紅帽入面嘅甜品就主要係凍為主,但係並唔代表冇熱野買,梨巴則係凍熱都一半一半,中西式都有,都幾豐富下,兩間鋪頭嘅價錢都冇咩太大差別,大約都係20-40不等,至於味道就見仁見智啦,因為我個人比較就鐘意食好甜好甜嘅野,所以我會選擇食小紅帽多過梨巴。第三,waiter方面我就比較鐘意梨巴

第三,waiter方面我就比較鐘意梨巴,可能係因為人齊先可以入座啦,令到我地唔單係只靠落單同埋單先可以同啲waiter溝通,呢個係我比較鐘意梨巴嘅原因。

最後,我希望大家都可以去試下梨巴啦。

P.S. 我第一次寫食評,不喜勿插同埋可能都好長氣

2016-09-15
  • 雪花冰,Free啲區